Dobrovolníci opět uklidili Kras – letos již podvacáté

20. dubna 2012, ostatní, přečteno: 3100×

V rodinách je dobrým zvykem, že se před Velikonocemi uvede domácnost do stavu vysokého lesku, aby se blížící svátky jara mohly odehrát ve slavnostní atmosféře. Je dost dobře možné, že právě tato myšlenka stála před dvacet lety u zrodu dnes již tradičního úklidu Moravského krasu, který se odehrává pod hlavičkou Dne Země.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 „Když jsme před 20 lety začínali, tak to byli pracovníci CHKO a jejich rodinní příslušníci,“ vzpomíná Leoš Štefka, vedoucí správy CHKO Moravský kras. „Dnes se úklidové akce účastní přes 800 lidí, takže jsme akci dokonce museli rozdělit na etapy,“ dodává. Na dotaz, komu by chtěl obzvlášť poděkovat, však odpovědět neumí. „Nemohu vybrat jenom jednoho – jmenovat jen jeden subjekt by znamenalo dotknout se ostatních,“ ujistil mě vedoucí CHKO s tím, že konkrétně školy mají o akci velký zájem a s blížícím se termínem se aktivně hlásí. Množství zájemců o úklid z řad žáků dokonce přesahuje možnosti organizátorů. „Vzhledem k limitům dopravy jsme museli stanovit doporučené počty účastníků pro jednotlivé školy, i když zájem bývá větší,“ přiznává Štefka. I tak účastníci úklidu nasbírali plné dva kontejnery odpadků a snědli celých 56 kilogramů párků připravených jako občerstvení.

Je však zřejmé, že práce dobrovolníků a léty prověřené organizace, kterou zajišťuje CHKO, by se akce neobešla bez kvalitního technického zázemí a podpory partnerských organizací. „Rozpočet CHKO je napjatý, zvlášť letos. Kdybychom to měli všechno vzít na sebe, platit třeba kontejnery, už bychom to nezvládli,“ přiznává Štefka. Přistavení jednoho z kontejnerů určeného ke shromáždění nabíraného odpadu proto uhradilo město Blansko, druhý zaplatily Lesy české republiky, s jejich odvozem následně pomohl Školní lesní podnik Křtiny. ČAD Blansko zajistila dopravu a vozila brigádníky i v rámci běžných linek bezúplatně. „Vláčkaři i řidiči autobusů už tyhle děti bezpečně rozpoznají,“ směje se Štefka a dodává, že bonusem pro účastníky je také bezplatná návštěva některé z jeskyní coby poděkování za celodenní práci.

„Z hlediska nás a toho aktuálního roku je účastné, že les je čistý. A pak je tady druhý pohled – za dvacet let se na úklidu Krasu vystřídaly tisíce lidí a já věřím, že časem i těch odpadků ubude,“ uzavírá Leoš Štefka.

Foto: Marta Antonínová