ZŠ Salmova slaví 30 let

24. května 2012, ostatní, přečteno: 7441×

Základní škola na Salmově, tehdy ještě Terrerově ulici, je nejnovější školou v Blansku, přesto je to už 30 let, co byla slavnostně otevřena. Výuka v nové pavilónové budově byla zahájena v r. 1982. Klidné prostředí v těsné blízkosti rekreační oblasti Palava poskytovalo dobré podmínky pro výuku prvních 522 žáků v 16 třídách.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Škola si postupně získávala svoje místo mezi blanenskými školami. K tehdejším významným aktivitám školy patřila práce Stanice mladých techniků, kde se žáci pod vedením pracovníků z ČKD Blansko seznamovali se začátky programování a prací s počítači. Velmi úspěšný byl také čtenářský kroužek Albatros.

ZŠ Salmova – výstavba 1979
Výstavba – rok 1979

Rok 1989 přinesl změnu do celé společnosti, a tedy i do školství. Ve vedení školy vystřídala Jaroslava Ševčíka Mgr. Anna Sládková. Současně s touto změnou se začínají ve škole vytvářet matematické třídy. Další změny ve vzdělávání se týkají cizích jazyků – jako povinný jazyk se do učebních osnov dostává anglický a německý jazyk, jsou zavedeny volitelné předměty. V r. 1992 se ve škole s příchodem p. uč. Jaroslava Krejčíře ustavují první družstva baseballu, která získávají první úspěchy a trofeje v soutěžích. Jako první škola v Blansku byla vybavena počítačovou učebnou.

ZŠ Salmova – otevření v roce 1982
Zahájení provozu – rok 1982

V r. 1994 škola získává právní subjektivitu a stává se samostatnou příspěvkovou organizací. V tomto školním roce je otevřena třída s rozšířenou výukou jazyků. Od šk. roku 1996 se mění struktura základního vzdělání zavedením povinné 9. třídy a přiřazením 5. ročníku k 1. stupni. V tomto období se poprvé v činnosti školy objevují dnes již tradiční akce jako jsou Den otevřených dveří, slavnostní rozloučení se žáky 9. ročníku, školní matematická soutěž Mates a Matýsek. V r. 1998 začala škola používat vlastní logo, jehož autorkou byla žákyně Tereza Drážníková.

ZŠ Salmova
Areál školy – rok 2012. 

V r. 2001 škola vstoupila do republikové sítě Škol podporujících zdraví tím, že obhájila svůj projekt dlouhodobého rozvoje Zdravá škola. V jeho rámci byly provedeny mnohé úpravy v prostorách k výuce a relaxaci, zaváděny nové metody do výuky a navazovány kontakty s dalšími externími partnery. Tento projekt se také pro školu stal východiskem při vytváření vlastního vzdělávacího programu s názvem Zdravá škola – škola pro život, podle kterého učíme od škol. roku 2007–2008.

V r. 2004 byl do funkce ředitele školy jmenován Mgr. Miroslav Starý, v tomto roce se součástí školy stala Základní škola a mateřská škola v Dolní Lhotě. V r. 2005 byla jmenována do funkce ředitelkou školy Mgr. Eva Kadrmasová. Ve stejném roce bylo také slavnostně uvedeno do provozu školní hřiště s umělým povrchem, vybudované zásluhou Města a ASŠK. Kromě toho se dále zlepšovalo a zkvalitňovalo školní prostředí. Podařilo se vybudovat druhou počítačovou učebnu, rekonstruovat školní pozemek, vybavit třídy stavitelným nábytkem, ekologickými tabulemi, interaktivní tabulí, dataprojektory.

K tradičním akcím se přidávají i nové: edukativně-stimulační kurzy pro předškoláky jejich rodiče, workshopy pro rodiče. Klub nadaných dětí. K práci školy trvale patří projekty, ať už celoškolní, či podporované z vyšších úrovní. Do první skupiny patří např. Spolužáci a kamarádi, Děti radí dětem, které mají za cíl zlepšování školního klimatu, do druhé projekty z oblasti ekologické, prevence sociálně patologických jevů i jazykových projektů eTwinning. V současné době využíváme ke zkvalitňování vzdělávání a modernizaci vzdělávacích podmínek prostředků z projektu EU peníze školám s názvem Zdravá škola.

U příležitosti slavnostního bilancování 30 let činnosti školy na Salmově ulici vydáváme školní almanach, který bude rovněž zveřejněn na webových stránkách školy. Almanach obsahuje podrobnější informace o aktivitách školy , než je možno uvést v tomto článku.

Pro všechny zájemce, kteří si budou chtít prohlédnout školu v její dnešní podobě připravujeme na 1. června 2012 Den otevřených dveří, který jim umožní nejen navštívit prostory školy, ale nabídne i dokumenty, fotografie a výstavky nejzajímavějších prací žáků za uplynulé období. Začíná ve 14:00 hodin a v 16:00 hodin jej doplní školní akademie, na níž vystoupí žáci školy pod vedením svých učitelů.

Je pochopitelné, že za 30 let škola prošla řadou změn, jedno ale zůstává stejné: veškerá činnost školy směřuje k tomu, aby naplňovala kvalitní základní vzdělávání založené na pestré nabídce pro všechny žáky při respektování individuálních potřeb jednotlivců a spolupráci s rodiči i dalšími partnery.

Mgr. Eva Kadrmasová