Cena tepla z CZT Blansko v roce 2006

3. dubna 2006, ostatní, přečteno: 4957×

Na začátku března letošního roku dostali odběratelé tepla z CZT kalkulaci průměrné ceny na r. 2006. Oproti jiným rokům to bylo cca s měsíčním zpožděním. Za ně se omlouváme, bylo způsobeno započítáváním nových odběrních míst na Písečné (180 bytů) do soustavy CZT, a tím i do kalkulace. Příští rok to už bude v pořádku. Ovšem to mnohem důležitější bylo opětovné zvýšení ceny tepla od 1. 1. 2006.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Připomínáme, že jde o průměrnou cenu tepla pro celé CZT Blansko. Jednotliví odběratelé mohou a mají cenu jinou, která závisí na nasmlouvaném příkonu domu a na odběru tepla – každý odběratel má jinou spotřebu.

Informovat odběratele o zvýšení cen není pro žádného dodavatele příjemné a ani vedení Zásobování teplem s.r.o nemá radost z toho, že po říjnovém cenovém skoku muselo přistoupit k dalším cenovým úpravám od začátku letošního roku, tedy od 1. 1. 2006. Bohužel i my jsme závislí na cenách vstupních surovin a pokud ty porostou, nezbývá, než se tomuto trendu přizpůsobit.

Růstu cen vstupních energií a surovin teď ani v budoucnosti nelze zabránit, to je mimo naše možnosti a nikdo nedokáže přesně určit, jakým tempem bude další zdražování postupovat, neboť ceny plynu nepředvídatelně kolísají v závislosti na politické a ekonomické situaci ve světě. Tento vývoj postihuje všechny, kdo zajišťují teplo z plynových zdrojů, tedy z blokových nebo domovních kotelen i domácnosti vytápěné plynem. Navíc i ceny ostatních energií potřebných k výrobě tepla – elektřiny a vody – neustále stoupají, i když, pravda, ne takovým tempem, jak je tomu u plynu.

Vnímáme oprávněné připomínky našich odběratelů k navyšování ceny tepla z CZT v Blansku, a proto jsme se rozhodli, že nebude na škodu, když se jim, ale i ostatním občanům, pokusíme vysvětlit, proč ke zvyšování ceny dochází, i když předchozí řádky hodně napověděly – příčina spočívá v nárůstu cen energií, zejména ceny plynu. Je logické, že v důsledku této skutečnosti roste cena tepla nejen v Blansku, ale i v Boskovicích a ostatních městech republiky, kde je teplo vyráběno z plynu.

Je všeobecně známo, že cena tepla v Blansku je dvousložková. Připomínáme to proto, že každá složka má svá specifi ka a každá se upravuje jiným způsobem. Základní složka zahrnuje provozní náklady dodavatele tepla včetně splátky investice na modernizaci soustavy CZT. Všechno to jsou náklady, které jsou regulovány a tedy „hlídány“ Energetickým regulačním úřadem a jeho cenovým rozhodnutím o ceně tepla č. 9/2004, které je k dispozici na webových stránkách ERÚ i u nás ve firmě. Navíc, základní složka ceny tepla se může měnit a upravovat podle regulačního vzorce, uvedeného v kupní smlouvě na dodávky tepla, kterou má každý náš odběratel.

Porovnání výše základní složky:
Skutečnost r. 2005 (vyúčtování 2005): 18 975 574,– Kč
Kalkulace r. 2006: 19 714 583,– Kč
Nárůst: 739 008,– Kč

Je způsoben, v souladu s kupní smlouvou, připojením 180 nových bytů na Písečné, je v souladu jak s regulací ERÚ, tak s regulačním vzorcem v kupní smlouvě a máme ho doložen výpočty, které jsou k dispozici u nás ve firmě. V celkové kalkulaci ceny tepla je proti těmto zvýšeným nákladům započítán tepelný příkon nových odběrních míst a jejich předpokládaná spotřeba tepla.

Porovnání pracovní složky:
Zahrnuje náklady na nákup vstupních energií, které jsou potřebné k výrobě tepla, a poplatky za emise, které tvoří zanedbatelnou položku v kalkulaci. Tato složka není v ceně tepla nijak regulována, neboť ERÚ provádí regulaci a usměrňování cen plynu a elektřiny přímo u jejich distributorů, a tyto ceny opět vydává svým cenovým rozhodnutím s tím, že cena plynu se může měnit 4x do roka (politické a ekonomické podmínky ve světě se neustále mění), čehož jsme byli svědky v loňském roce, cena elektrické energie se může měnit vždy k 1. 1. příslušného roku, cena vody rovněž. Tyto změny cen energií pak my následně promítáme do kalkulace ceny tepla. Nic víc, nic míň.

Aby srovnání roku 2005 a 2006 v pracovní složce bylo objektivní, porovnáváme náklady na 1 GJ tepelné energie:
Pracovní složka ceny r. 2005: 207,47 Kč (bez DPH)
Pracovní složka ceny r. 2006: 306,60 Kč
Nárůst: 47,8 % !

Když uvážíme, že náklady na nákup plynu tvoří cca 65 % nákladů na výrobu tepla celkově, je jasné, co je příčinou růstu cen tepla. Je to neustálý růst ceny plynu, který, bohužel, naše firma nemůže nijak ovlivnit. Pro naše tvrzení máme samozřejmě řadu dokladů, které tento trend potvrzují. Cenová rozhodnutí ERÚ, ceníky plynu od JMP a. s. a vývoj ceny plynu v posledních letech, vyhodnocení cen tepelné energie v období 2001 – 2006, zpracované ERÚ atd. Všechny tyto dokumenty můžeme zájemcům poskytnout.

Jde nám o to, aby cena tepla v Blansku byla transparentní a srozumitelná a aby naši odběratelé byli s našimi službami maximálně spokojeni. Pak bude naplněno naše krédo: „Teplo na klíč – klíč k Vaší spokojenosti“.

Svatopluk Nezval, výkonný ředitel Zásobování teplem s. r. o.