Sešel se rekordní počet majitelů zámků, společně zahájili turistickou sezonu

8. dubna 2010, cestovní ruch, přečteno: 5281×

V neděli 4. dubna na zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí se v Pivovaru Černá Hora sešly stovky aristokratů – vlastníků zámku. Nový rekord byl ustaven.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Proti minulým ročníkům se nic neměnilo. Zahájení sezony bylo spojeno s turistickým pochodem do Černé Hory, přičemž se vyráželo z několika míst. Nejvíce turistů vyšlo od blanenského zámku. Vydali se trasou přes Hořice, kolem Jedle a dál po hřebenu až do Černé Hory.

start turistů ze zámku v Blansku

Vzhledem k tomu, že je to vlastně částečně společná trasa s Pivní stezkou Petra Bezruče, potkali po cestě nejen Josefa Zimovčáka na vysokém kole, ale také pětičlennou štafetu běžců ze Sdružení Horizont, která vyběhla z Brna a měla jediný úkol, přinést do pivovaru metrový turistický salám. Trasu dlouhou 28 km zvládla za cca 3 hodiny. Z ohlodaného zbytku salámu v rukách prvního běžce to vypadalo jednu chvíli beznadějně a zdálo se, že zahájení se ani neuskuteční, ale naštěstí se jednalo jen o malý žertík běžců a štangle turistického salámu zůstala pečlivě zabalená a netknutá.

štafeta po doběhu z Brna na pódiu

kontrola zámků u vstupu

U brány do pivovaru se mezitím řadili majitelé zámků. Pravdou je, že tento rekord poskytl o něco méně možností k vlastní invenci návštěvníků, ale přesto se někteří nedali zahanbit a rozhodli se vymyslet a přinést nějaký opravdu netradiční zámek. A tak se v rukou nebo i na hlavách přicházejících turistů zjevovaly zámky z papíru, zámky, které byly sotva okem vidět, zámek z vizovického pečiva, zámky na kolo, LP či CD skupiny Visací zámek a spousta především klasických visacích zámků. Mezi nimi se objevilo pár téměř historických kousků i zámků ne zas tak starých, ale s vlastní jedinečnou bohatou historií.

paní se zámky

Potěšující je, že se mezi majiteli zámků našli i tři vlastníci opravdových kamenných zámků – budov, a to z Letovic, Velkých Opatovic a zámku Krakovec nedaleko Prostějova. Zdokladovali to samozřejmě výpisem z katastru nemovitostí. Vše bedlivě sledoval komisař z Agentury Dobrý den z Pelhřimova Miloš Vosyka, aby pak sdělil výsledek. Sešlo se zde 724 majitelů všech možných druhů a typů a věcí, jež lze nazvat zámek. K tomu můžeme přičíst 24 psů, kteří také dorazili se zámkem zavěšeným k obojku.

papírový zámek na hlavě

pletení žíly

Letos se zahájení turistické sezony potkalo s největším svátky jara, s Velikonocemi. Tomu odpovídalo i zboží na stáncích v areálu pivovaru. Ty byly plné klasického velikonočního zboží. Kdo měl odvahu a nebál se ručních prací, mohl si uplést žílu.

razítka

slavnostní nakrojení turistického salámu

lidé ukazují zámky

druhý nejmenší zámek 4 mm

pivovarský dvůr

V jakém duchu se ponese zahájení turistické sezony 2011 a kde se bude konat, to dnes ještě nikdo přesně neví. Jisté je ale jedno, bude to opět první neděle v dubnu.