Tříkrálová sbírka vynesla opět víc než loni

25. ledna 2012, ostatní, přečteno: 2492×

Tříkrálová sbírka je dlouhodobý celorepublikový projekt Charity Česká republika. Koná se vždy první dva týdny v lednu, kdy koledníci obcházejí s charitními kasičkami domy, aby šířili radostnou novinu o narození Spasitele a prosili o dar pro potřebné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Za jedenáct let trvání této dobročinné kampaně se do ní zapojilo na 300 000 dobrovolníků z celé ČR, kteří vykoledovali přes 500 milionů korun určených k podpoře více než 800 projektů pomáhajících lidem v nouzi.

 A jak se letos charitním „králům“ koledovalo v Blansku?

„Určitě dobře, chodíme několikátý rok na stejné místo, lidé nás už čekají a vždycky nás vřele přijmou,“ směje se devatenáctiletý Dominik Synek, student blanenského gymnázia.

Pro mladého muže, který se k Tříkrálové sbírce dostal díky mamince, pracovnici Charity, se tříkrálové koledování stalo zavedenou tradicí, na kterou se těší. „Určitě půjdeme i napřesrok, počítáme s tím rok dopředu, že na Tři krále budeme chodit všichni tři,“ říká přesvědčeně i za zbylé dva krále, studenty Tomáše a Jirku.

A nejpříjemnější zážitek? „Jedna rodina si nás chtěla vyfotit i s dětmi, vzali jsme je do náruče a vyfotili se s nimi do rodinného alba,“ říká Dominik a dodává, že zvlášť pro děti jsou tři králové oblíbenou atrakcí.

Letos Tříkrálová sbírka v oblasti Blansko vynesla 1 400 018 Kč, což je opět víc než loni.

Výtěžek bude použit především na sociální projekty, nízkoprahová centra, sociální poradenství a podporu práce dobrovolníků .

Klára Kučerová