Finanční arbitr poradí při sporech s bankou

21. února 2012, ostatní, přečteno: 3204×

Bankomat nevydal požadovanou sumu, ovšem z účtu byla stržena? Zneužil někdo vaši platební kartu? Úvěrová společnost požaduje nepřiměřeně vysoký poplatek za předčasné splacení úvěru? S tím, jak se rozšiřuje paleta finančních služeb a produktů, se do těchto a podobných situací dostává stále více občanů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Následný spor s finanční institucí pak nezřídka připomíná střet Davida s Goliášem: zákazník vede spor ve svém soukromém čase a na své náklady, navíc je v případu osobně zainteresován, což mu na klidu nepřidá. Proti němu naopak stojí lidé, pro které je vyřizování sporu zaměstnáním. Čas, který sporem tráví, mají placený, spor je osobně netrápí a pro odbornou radu si kdykoliv zdarma dojdou na právní oddělení své firmy.

Tento zjevný nepoměr sil se alespoň částečně vyrovnal v roce 2003, kdy byl v rámci harmonizace práva se zeměmi Evropské unie zřízen institut finančního arbitra.

 Posláním finančního arbitra je zajištění rychlého, bezplatného a efektivního vyřizování sporů mezi občany a finančními institucemi.

Podle zákona může finanční arbitr rozhodovat spory mezi

  • poskytovateli platebních služeb a uživateli platebních služeb při poskytování platebních služeb

  • vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických peněz (například předplacené karty jízdného)

  • věřiteli nebo zprostředkovateli a spotřebiteli při nabízení, poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru

  • investičními fondy, investičními společnostmi nebo zahraničními investičními společnostmi a spotřebiteli

 Řízení před finančním arbitrem je bezplatné a zahajuje se na návrh zákazníka. Jeho prostřednictvím tedy lze řešit i ty spory, které se kvůli poplatkům či zdlouhavosti procesu nevyplatí řešit soudní cestou. Arbitr je povinen rozhodovat dle svého nejlepšího svědomí, nestranně, spravedlivě a bez průtahů.Finančnímu arbitrovi nepřísluší řešit spory z oblasti hypoték či stavebního spoření, i v těchto případech je však obvykle ochoten pomoci alespoň radou.

 Návrh na řízení lze podat písemně poštou, v elektronické podobě (e-mailem opatřeným zaručeným podpisem nebo prostřednictvím datové schránky) či osobně. K usnadnění podání návrhu je na stránkách finančního arbitra www.finarbitr.cz k dispozici formulář i s vyplněným vzorem.