Insolvence a osobní bankrot

12. února 2012, ostatní, přečteno: 3461×

Články věnované tématu insolvence a osobního bankrotu jsou v poslední době na předních stránkách novin k vidění stále častěji. A není divu: situace do nedávné doby téměř neznámá se týká stále většího počtu osob. Češi vloni vyhlásili rekordních 11 451 osobních bankrotů, což oproti předchozímu roku představuje 89% nárůst. Jen za prosinec přitom takto musela řešit své dluhy více než tisícovka lidí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Své v tom hraje více faktorů, mezi ty hlavní však bezpochyby patří ekonomická recese, která část dlužníků připravila o příjmy, stále bohatější nabídka finančních produktů a dravá prodejní taktika bank ve spojení s neznalostí občanů, kteří se doposud nenaučili ve sféře financí orientovat.

Jakmile se pak osoba jednou ocitne v dluhové pasti, obtížně z ní hledá rozumné východisko, částečně i proto, že rodiny s touto situací zatím nemají přímou zkušenosti a neumí ji řešit.

V seriálu, který bude postupně vycházet na stránkách Zpravodaje, se proto pokusíme co nejstručněji a zároveň nejvýstižněji shrnout problematiku insolvence tak, abychom vám poskytli základní informace o problematice a potřebné navedli správným směrem.

red

Insolvence a oddlužení I.

Jestliže se člověk ocitne v stavu, kdy má mnoho finančních půjček, leasingů, úvěrů, hypoték a není schopen všem svým finančním závazkům dostát, neměl by ztrácet hlavu. Je nutné si vše pečlivě propočítat, aby se zjistilo, jak závažná je jeho situace.

Ne každý je ovšem schopen sám zhodnotit stav svých financí. Osoba v tísni se proto může obrátit na různé agentury či poradny, které se specializují na pomoc lidem neschopným splácet své dluhy. Zde je však nutno upozornit na fakt, že některé tyto poradny a agentury si nechají za svoje služby zaplatit dosti vysoké částky, tudíž je nejlepším řešením si takovou poradnu dobře prověřit, případně jich oslovit více a jejich služby a ceny poté srovnat. Jsou poradny, které vám poradí zadarmo, jako například Občanské poradny, či poradny provozované Charitou, ovšem jsou také poradny, kterým můžete zaplatit poplatek v řádu desítek tisíc. V poradnách by vám měli říci, jak se zadlužení zbavit nejlépe a nejšetrněji.

Co se týče hrazení dluhů, zpravidla platí, že nejdříve se splácí nejstarší dluhy. Velký pozor je třeba dát na smlouvy, zejména na ustanovení týkající se sankcí za pozdní hrazení, tj. smluvní pokuty, úroky atd., které by mohly původně dlužnou částku ještě značně navýšit. Velmi špatnou taktikou je také ignorování nejrůznějších upomínek a upozornění.

Dluhy lze řešit mnoha způsoby. Nejsnazšícestou je pomoc rodiny, příbuzných, blízkých a známých, kteří jsou ochotni půjčit potřebné finance často bezúročně a na potřebnou dobu.

Dalším z možných řešení je dohoda mezi vámi a věřitelem ohledně stanovení výše splátek a případného splácení úroků. Vyjednávání se nemusíte bát ani v případě věřitele tak velkého a zdánlivě všemocného, jako je banka, zvlášť pokud jde o dluh zastavený nemovitostí.

Postupem, které naopak nelze doporučit, je snaha hradit splátky z dalších půjček u nebankovních úvěrových společností, kde se úroková sazba často pohybuje v závratné výši.

Dojde-li ovšem k situaci, kdy je věřitelů více a není možné se s nimi dohodnout, nezbude nic jiného, než využít možnosti dané zákonem, a to vyhlásit na sebe osobní bankrot, který je v České republice povolen od roku 2008.

Dne 1. ledna 2008 vstoupil v účinnost zákon č. 182/2006 Sb. o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), kterýse vztahuje na řešení úpadku a hrozícího úpadku dlužníka v rámci soudního řízení, a to některým ze stanovených způsobů tak, aby došlo k uspořádání majetkových vztahů k osobám dotčeným dlužníkovým úpadkem nebo hrozícím úpadkem.

Pro ty, kteří se nacházejí v bezvýchodné finanční situaci, se tímto dnem dostala do právního řádu České republiky zvláštní možnost oddlužit se, stabilizovat svou finanční situaci a – po splnění určitých podmínek a uplynutí stanoveného časového období – začít s čistým štítem.

 Tolik zhruba obecně k problematice zadlužení a příště si řekneme již něco konkrétnějšího o oddlužení a o podání návrhu na oddlužení.

JUDr. Olga Staňková

olga.stankova@seznam.cz