Rok 2011: vybodováno 109 řidičů

24. února 2012, ostatní, přečteno: 3373×

Řidičský průkaz patří na Blanensku k „základnímu vzdělání“: z 56 000 obyvatel ve správním obvodu vlastní řidičský průkaz 34 000 osob, tedy více než polovina. 109 řidičů však letos za volant nezasedne – na svém kontě nasbírali 12 bodů a museli povinně odevzdat řidičský průkaz.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Bodování dopravních přestupků je relativní novinka z posledních let, která se už vžila. Proces načítání bodů a jejich evidence je však pro mnoho řidičů stále ještě velkou neznámou.

„Počet bodů si musí každý ve svém zájmu sledovat,“ upozorňuje Radek Gajdošík z odboru vnitřních věcí Městského úřadu Blansko. U závažnějších přestupků, které skončí tzv. správním řízením, to obvykle nebývá problém – občan je přímým účastníkem řízení a oznámení o výši trestu včetně počtu přidělených bodů dostává písemně. Větší problém nastává u přestupků drobnějších, jež bývají řešeny přímo na místě. Pak se může stát, že řidič o stavu svého konta ztratí přehled.

„Výpis, takzvaný bodový stav, lze získat na kterémkolivCzech Pointu“ upozorňuje Radek Gajdošík a ochotně přidá i podrobnosti: „Pokud řidič spáchá přestupek, který se řeší na místě blokovou pokutou, je mu zároveň sděleno, že mu budou připsány body. Policie, ať už městská nebo státní, požadavek na připsání bodů pošle nám.Městský úřadje v tomto procesu pouze evidenčnímorgánem. U nás na úřadě tak občan obdrží výpis kompletní i s detaily, kdy a za co body získal.“

Co dělat, když se „bodové konto“ povážlivě plní? „V případě, že řidiči hrozí tzv. vybodování, může absolvovat školení bezpečné jízdy. V současné době se provádí na třech místech v republice. Řidič se na školení přihlásí, zaplatí poplatek, absolvuje školení a jsou mu odečteny tři body. To ovšem lze uplatnit jen u bodů za méně závažné přestupky,“ říká Radek Gajdošík a dodává, že možnosti vylepšit si trestné skóre tímto způsobem využilo v minulém roce na Blanensku 13 řidičů.

Radek Gajdošík zároveň upozornil, že bodovaným dopravním přestupkem je i jízda bez platného řidičského oprávnění, což se týká nejen „vybodovaných“ pirátů silnic s dokladem v depozitu, ale i řidičů, kteří si svůj doklad včas nevyměnili za platnou verzi.

„V roce 2012 máme opět zákonnou lhůtu na výměnu řidičských průkazů, budou se měnit doklady vydané od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2002. Výměna řidičských průkazů letos čeká 5600 občanů,“ uzavřel vedoucí odboru vnitřních věcí Radek Gajdošík.