Zastávka u Metry? Řešení se hledá

3. února 2012, ostatní, přečteno: 4025×

Nádraží u Metry bylo tradičním uzlem, kde se křížily linky pouliční dopravy a integrovaného dopravního systému. Od prvního února to už neplatí. Firma Metra, která dřívější podnikové nádraží pronajímala ČAD, má s prostorem autobusového nádraží jiné plány. Od 1. 2. 2012 tak zastávka přestala být součástí jízdního řádu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 „Firma Metra jednostranně vypověděla smlouvu o nájmu,“ říká Richard Maňoušek z ČAD. „Jakmile jsme obdrželi výpověď, okamžitě jsme zahájili jednání, neboť tři měsíce jsou v dopravě doba příliš krátká na to, abychom byli schopni situaci kvalitně vyřešit. Jednání proběhlo několik, zpočátku nám bylo přislíbeno prodloužení nájmu o půl roku, ale i tato varianta nakonec padla. V tu chvíli jsme o vzniklé situaci informovali město a společně s ním začali hledat náhradní řešení,“ pokračuje Maňoušek.

Jeho slova potvrzuje starosta města Blanska Lubomír Toufar. „Byli jsme postaveni před hotovou věc, což mě mrzí,“ říká. Části blanenských občanů přitom zrušení zastávky a přesun linek na provizorní stanoviště přinese určité potíže. „Řada lidí se ozývá, že je to problém, uvítali by aktivní přístup města, což samozřejmě chápeme a snažíme se občanům vyjít vstříc,“ vysvětluje starosta a dodává, že možné varianty řešení budou známy už v polovině února.

Najít vhodné místo přitom není snadné. Ulice Pražská, která by vyhovovala z hlediska umístění zastávky i frekvence dopravy, nenabízí dostatek prostoru ani vhodné pozemky. Jako nejpravděpodobnější se tak jeví umístění nové zastávky na úroveň učiliště, zde však situaci komplikuje jak vjezd do nedalekých stavebnin, tak i hustá doprava směřující na Zborovce.

Finální řešení přitom musí zahrnovat mnoho různých aspektů včetně vyjádření dopravní policie a vlastníků inženýrských sítí, což zabere nějaký čas. „Rozhodně to není záležitost dní, i s ohledem na lhůty případného stavebního řízení,“ upozorňuje starosta Toufar. I přes veškeré úsilí je tak pravděpodobné, že současné provizorium, kdy linky MHD staví na zastávce Zborovce (cca 400 m od nádraží Metra) a linky IDS směřující na Boskovice a Lomnici využívají zastávku Metra-čerpací na Poříčí, potrvá nejméně do června letošního roku.