Aprílové zahájení turistické sezony 2012 aneb Kdo má o kolečko víc, šlape z Blanska, z Boskovic!

8. března 2012, cestovní ruch, přečteno: 3568×

Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí není třeba čtenářům dlouze představovat. Již tradičně je mají první dubnovou neděli ve své režii města Blansko, Boskovice a spolu s nimi Pivovar Černá Hora, na jehož nádvoří vždy celá akce vyvrcholí. Její téma se každý rok mění, ale pokaždé se odehrává ve znamení pohodové jarní nálady, dobrého jídla a pití, country muziky.... a taky pořádné porce recese. Ani letošní ročník, který proběhne v neděli 1. dubna 2012 nechce a vzhledem k datu ani nemůže být výjimkou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jaro se blíží mílovými kroky a za dveřmi je nová turistická sezona. Kam jinam se vydat na svůj první jarní výlet než do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu. Tato výzva bude v tento den platit především pro všechny, kdo se už nemůžou dočkat, až vyrazí na první pořádný výšlap, neboli jsou pravými a nefalšovanými blázny do turistiky.

Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a Boskovicích,  které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.

Je také nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplině. Ani letošek nebude výjimkou. Bude to rekordní pokus stejně praštěný jako jiné roky, konaný na počest veleducha Kašpara Krásy Blanenského, který (jako všichni géniové) měl taky o kolečko víc. Zároveň to ale bude zcela jistě rekord v počtu lidí, co rádi putují, objevují, setkávají se s přáteli a mají smysl pro legraci. A těch se přece v Černé Hoře schází každoročně nepočítaně. Tak je tentokrát zkusíme spočítat. A jaký že to bude rekord? Takový blázen do turistiky se pozná jednoduše: má přece o kolečko víc! Proto organizátoři hodlají vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord právě v počtu lidí na jednom místě, co mají o kolečko víc.

V bráně pivovaru, kam dorazí turistické pochody z Blanska a Boskovic budou 01. 04. 2012 od 12.00 do 14.00 opět dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet. Každý kdo u sebe bude mít jakékoliv jedno kolečko navíc (ozubené kolečko, kolečko z dětského autíčka, z hodinek, kolečko salámu, tlačenky atd., případně přivleče kolečko, co se s ním vozí písek na stavbě, trakač nebo dokutálí kolo od vozu), bude započítán a označen na ruce razítkem. Na jednoho člověka musí připadat jedno kolečko, tj. cyklisté a koloběžkáři musí přijít vždy dva s jedním kolem nebo s jednou koloběžkou, leda že by jejich stroje měly díky zvláštní úpravě víc kol než je obvyklé. (U vícemístných strojů platí kolik jezdců, tolik koleček.)

Jako vždy budou i letos největší, nejmenší a nejnápaditější kolečka samozřejmě odměněna.

Turistické pochody do Pivovaru Černá Hora

Start z Blanska

bude mezi 8. a 10. hodinou na zámku a po obvyklých trasách:

9 km – Hořice – Jedle – Černá Hora

12 km – Blansko zámek – Hořice – Jedle – Černá Hora

25 km – Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd u Černé Hory – Lubě – Žernovník – Černá Hora

30 km – Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Rájec-Jestřebí – Blansko

50 km – Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Doubravice – Kuničky – Petrovice – Blansko

Pro ty, kteří se chtějí vydat po 9 km dlouhé trase Hořice – Jedle – Černá Hora, zde bude opět možnost výjezdu na Hořice autobusem. Odjezdy autobusu v 8.30, 9.00 a 9.30 h z parkoviště nad bowlingem.

Start z Boskovic

Odjezd autobusů z parkoviště u restaurace Zlatá růže v 9.00 h směr Štěchov, Býkovice.

Trasy:

turistické trasy

10 km – Štěchov – Lačnov – údolí Lhoteckého potoka (neznačeno) – údolí Býkovky – Býkovice – Černá Hora (žlutá turistická značka)

5 km – Býkovice – údolí Býkovky – Černá Hora (žlutá turistická značka) cyklotrasa

25 km – Boskovice – Černá Hora – Boskovice

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU

12.00–14.00 h – sčítání osob pro vytvoření rekordu „Nejvíce lidí, kteří mají o kolečko víc“

  • v průběhu celého odpoledne bude hrát kapela Prakl

  • doprovodný program – prezentace novinek v oblasti cestovního ruchu na Blanensku a Boskovicku

  • půjčovna vozítek Segway a skákacích bot

14.00 h slavnostní zahájení turistické sezony, vyhlášení výsledků rekordního pokusu

15.00 h vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších koleček

16.00 h rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí

Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace turistických zajímavostí regionu a losování o zajímavé ceny

Mgr. Jiří Kučera


Český rozhlas Brno
Mediálním partnerem akce je Český rozhlas Brno.