Krotitelé energií nově také v Blansku

23. března 2012, ostatní, přečteno: 2731×

Energetické konzultační a informační středisko zahájilo svou činnost také v Blansku.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jedna skutečnost se za poslední desetiletí proměnila prakticky v jistotu: faktury za energii stále rostou a je jedno, zda jde o elektřinu, plyn či teplou vodu. Jak zajistit, aby se účty za energie dále nenavyšovaly, nebo se dokonce snížily, to nyní občanům poradí v nově zřízeném Energetické konzultačním a informačním středisku, zkráceně EKIS.

 Střediska EKIS jsou dotována Ministerstvem průmyslu a obchodu a jejich úkolem je poskytovat bezplatné energetické poradenství, které zajišťují zkušení odborníci v oblasti energetických úspor, zavádění inovativních technologií a postupů vedoucích ke zvýšení efektivnosti užití energie a využití obnovitelných zdrojů.

 Provoz blanenského střediska EKIS zajišťuje Místní akční skupina Partnerství venkova, která získala na tento projekt dotaci, ve spolupráci s městem Blanskem, které poradně poskytlo zázemí ve svých prostorách.

 Koho by měly služby poradny zajímat? Doslova každého, kdo vlastní nemovitost určenou k trvalému obývání, nebo se ji chystá koupit, ať už jde o jednotlivce, nebo společenství vlastníků bytových jednotek.

Odborníci ve středisku poradí, jak snížit energetickou náročnost budovy, ale také doporučí nejúčinnější způsob vytápění či zváží možnost využití alternativních zdrojů vzhledem k charakteristikám nemovitosti a danému rozpočtu.

 O návštěvě EKISU by tak měl uvažovat každý, komu se účty za energie zdají příliš vysoké, kdo se chystá k rekonstrukci, nebo při koupi nemovitosti zvažuje mezi více nabídkami. Odborníci z EKISU jsou schopni poradit i při tak banálním problému, jako je volba mezi průtokovým ohřívačem či bojlerem pro koupelnu rodinného domku, ale nezaleknou se ani komplexních zadání pro celou budovu a jsou schopni navrhnout řešení, které danou nemovitost posunou až do kategorie energeticky úsporného či pasivního domu.

 Poradna je otevřena vždy v pondělí a ve středu od 13 hod do 17 hod v budově Městského úřadu na Náměstí republiky 1, místnosti č.104 (malá zasedací místnost) v I. poschodí. Poradenství je poskytováno zdarma. Je vhodné, nikoliv však nezbytné, nahlásit svou návštěvu v dostatečném předstihu mailem – odborníci dle popsaného problému určí, jakou dokumentaci nejlépe doložit, aby jejich propočty byly co nejpřesnější. E-mailová adresa pro komunikaci s poradnou EKIS: maspartnerstvi@seznam.cz.

Photo shutterstock ID: 45498424