Vlčí máky válečným veteránům 2012

28. března 2012, kultura, přečteno: 3179×

Na počátku „Dne vlčích máků“ byla báseň podplukovníka Johna McCraye. Svou bolest nad utrpením vojáků, s nímž se coby vojenský chirurg za první světové války setkával, vepsal do básně s názvem Na polích flanderských, která byla uveřejněna v britském časopise Punch v prosinci roku 1915.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Báseň a s ní i motiv vlčího máku se staly symbolem obětí První světové války a ještě později symbolem všech vojáků, kteří padli za svou vlast. V zemích Commonwealthu je tento den, který připadá na 11. listopad, velkým svátkem, kdy si rudý kvítek vlčího máku připínají na klopu přední představitelé státu i celebrity. Neodmyslitelným symbolem oslav Dne válečných veteránů se však vlčí mák stal i u nás. Ten, kdo si připne na svůj kabát vlčí mák, vyjadřuje svou podporu a vztah k myšlence válečných veteránů, jejich uctění a poděkování za jejich postoje ve Světových válkách 20.století.

Plakát akce s programem celého dne.

Symboliku vlčího máku vložila do svého projektu i Československá obec legionářská, jednota Valtice. Série benefičních vystoupení s názvem Vlčí máky pro válečné veterány je letos pořádána druhým rokem. Již loňský zahajovací ročník byl úspěšný: uskutečnilo se přes 10 benefičních představení, která vynesla více než 130.000 Kč určených na vybavení domovů pro válečné veterány v rámci celé ČR.

Stejně jako loni, i letos záštitu nad projektem převzali hejtmani krajů, v nichž se benefiční koncerty konají, role spolupořadatelů se zhostí jednotlivá města. Se svým programem opět vystoupí Vojenský umělecký soubor Ondráš, který má svou činností blízko nejen k armádě, ale i k jejím tradicím. Proto se rozhodl do projektu zapojit a vystupuje bez nároku na honorář.

Pro letošní rok je tak plánována „šňůra“ představení zahrnující Blansko, Kladno, Velehrad, Prostějov, Chrudim a Boleradice. Série vyvrcholí právě v den válečných veteránů, tj. 11. 11., nebo v jeho předvečer.

 Pro blanenské diváky Ondráš vystoupí 11. dubna ve velkém sále Dělnického domu. Program je rozložen do celého dne a je koncipován tak, aby si na své přišli diváci všech věkových kategorií. V 10:00 hodin začne taneční představení Zatoulané pohádky určené dětem z MŠ a prvního stupně základních škol, od 11:15 hodin pásmo pokračuje sérií zábavných tanečních etud Rande na slepo pro starší žáky a program vyvrcholí večer od 19:00 hodin hudebně taneční procházkou lidovými tanci a hudbou Evropy nazvanou Z kraje do kraje.

Vojenský umělecký soubor Ondráš je již řadu let na hudební a taneční scéně zárukou profesionality a vysoké kvality. Umělecký zážitek z jeho vystoupení pak ještě umocní pocit, že účastí na těchto benefičních představeních můžeme vyjádřit svou úctu a dík těm, kteří neváhali nasadit své životy za budoucnost nás všech.

Výtěžek z dobrovolného vstupného bude určen na péči o válečné veterány v rámci projektu Péče o válečné veterány II. světové války.