Výzva k podání žádostí na podporu obnovy kulturních památek

15. března 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 3806×

Vlastníci nemovitých kulturních památek mohou žádat o příspěvek na jejich zachování a obnovu z dotačního programu ministerstva kultury. Informace, konzultační a metodickou pomoc k postupu při zpracování žádosti jim poskytne město Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ministerstvo kultury připravilo pro rok 2012 dle § 16 odst. 2 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění, dotační program „Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností“.

Finanční podpora z tohoto programu je určena na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek, které se nalézají mimo památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami a které nejsou ve vlastnictví České republiky, popř. na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou, jako jsou např. oltáře nebo varhany v kostelech, pokud je tato stavba kulturní památkou.

  • Žadatelem o poskytnutí příspěvku je vlastník kulturní památky a minimální podíl vlastníka je 10 % z nákladů, k nimž se váže poskytnutý příspěvek.

  • Minimální výše příspěvku je 50 tis. Kč.

  • Z programu nelze hradit náklady na modernizace objektů, úpravy veřejných prostranství, pořízení stavebně-historického a restaurátorského průzkumu, projektové dokumentace.

  • Příspěvek nelze poskytnout, jestliže byl na stejnou akci ve stejném roce poskytnut jiný příspěvek z ostatních programů ministerstva kultury v oblasti památkové péče.

  • Součástí finančního podílu vlastníka může být příspěvek poskytnutý z rozpočtu obce nebo kraje, příspěvek nadací nebo jiných subjektů.

  • Do Programu nelze zařadit akci obnovy kulturní památky, jejíž špatný technický stav byl způsoben vlastníkem, který úmyslně zanedbal její pravidelnou údržbu.

  • Na příspěvek není právní nárok.

Vlastník kulturní památky může podat žádost o poskytnutí příspěvku do 30. dubna 2012 a v případném doplňkovém kole do 31. srpna 2012 na Městský úřad Blansko, odd. územního plánování a regionálního rozvoje. Žádost se podává na předepsaném formuláři se všemi přílohami, a to zejména smlouva o dílo nebo dodatek ke smlouvě o dílo a rozpočet na rozsah prováděných prací v rámci této smlouvy nebo dodatku ke smlouvě. Součástí žádosti je i klauzule, že vlastník zmocňuje obec s rozšířenou působností, aby jeho jménem předala žádost na Ministerstvo kultury ČR.

Informace, konzultační a metodickou pomoc k postupu při zpracování žádosti podávané do Programu a odborně metodickou pomoc k obnově kulturních památek poskytuje vlastníkům Ministerstvo kultury, odbor památkové péče, oddělení regenerace památek a památkově chráněných území, tel. 257 085 111, fax: 257 328 310, případně MěÚ Blansko, oddělení územního plánování a regionálního rozvoje, Hana Mauerová, tel. 516 775 713, email – mauerova@blansko.cz.

Obci s rozšířenou působností Blansko byla pro rok 2012 stanovena částka v celkové výši 640 tis. Kč.

Kompletní znění „Zásad pro užití neinvestičních prostředků z rozpočtu Ministerstva kultury ČR stanovených pro program Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností a formulář žádosti o poskytnutí příspěvku naleznete na internetových stránkách ministerstva www.mkcr.cz.