FK Blansko vstupuje do jarní části s novým sponzorem

3. dubna 2012, sport, přečteno: 3060×

O blanenském fotbalovém klubu, sponzorech, plánech i podpoře od města si povídám s manažerem klubu Bohuslavem Jedinákem a místostarostou města Blanska Jiřím Crhou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Fotbal se bez sponzorů neobejde. Ani ten blanenský. FK Blansko má dobře nakročeno k tomu dostat se do divize a pomoci by k tomu mohl i nový sponzor. Také díky němu si klub zajistil na jarní část na hostování nové zkušené hráče.

Rozpočet klubu je cca na úrovni 1,2 milionu na rok. Z této částky jde mnoho např. na platy, dopravu na zápasy a turnaje, rozhodčí, výrobu a praní dresů, sportovní pomůcky a mnoho dalších „maličkostí“. Byť nájemné za pronájem hřišť je příznivé a z velké části ho pokrývá dotace z rozpočtu Města Blanska, i tak je to přes 100.000 Kč ročně. V zimě zase klub platí za pronájem hal a sportovních ploch.

Manažer FK Blansko Bohuslav Jedinák
Manažer FK Blansko Bohuslav Jedinák

„Předsedovi klubu Michalovi Babákovi se podařilo zajistit významného sponzora, jímž je agentura Rogam a.s., která se zabývá sportovním marketingem. Díky tomu máme, řekněme, takovou jistotu, že sezona bude z větší části finančně zajištěna,“ říká úvodem našeho povídání manažer klubu Bohuslav Jedinák.

„Dosavadní sponzor APOS Blansko podporuje klub významně dál, za což jsme firmě vděční a děkujeme, ale už ne jako generální sponzor uvedený v názvu klubu. Došlo k tomu, že klub se přejmenoval čistě na FK Blansko. Prostor v názvu má zůstat zatím volný pro potencionálního nového titulárního partnera. Klub se samozřejmě neobejde bez pomoci dalších sponzorů a příznivců klubu, kteří jej podporovali doteď,“ vysvětluje Jedinák dál. Proto pokračují intenzivní jednání jak se stávajícími sponzory, tak hledání nových.

Pro klub je také důležitá podpora města Blanska i dotace od Jihomoravského kraje. K tomu doplnil vyjádření místostarosta města Blanska Jiří Crha: „Já osobně i celé vedení pozitivně vnímáme, že si klub sponzora sehnal, protože máme zájem na tom, aby všechny sporty a populární fotbal nevyjímaje, se v Blansku rozvíjely. Koncepce, kterou mi představil zástupce Agentury Rogam a.s., se mně líbí. Zejména v tom smyslu, že chtějí sázet na odchovance a nezapomínají ani na mládež.“

Boj o postup do divize

„A“ tým je v tabulce po odehrané podzimní části soutěže na 5. místě a na druhé postupové místo do divize mu chybí jen tři body. Aby zvýšil své šance na postup, výrazně obměnil pro jarní část kádr.

„Z hráčů, kteří hráli podzimní část, jich odešlo šest, takže bylo potřeba tým doplnit. Protože se převážně jedná o mladé hráče, tak jsme se jej rozhodli doplnit, mimo jiné o tři zkušené hráče, aby byl tým konsolidovaný a zvýšili jsme šance na postupu do divize,“ vysvětlil Jedinák nutnost změn v týmu s tím, že hráči jsou zde na půl roku na hostování.

Áčkový tým vede a velmi intenzivě se mu věnuje trenér Michal Kugler. Zimní příprava probíhala nepřetržitě a je to vidět. Tým je po fyzické i taktické stránce dobře připraven. Na přípravná utkání si záměrně vybíral soupeře z vyšších soutěží. V nich 5× vyhráli, 6× prohráli a jednou remizovali. Tyto zápasy měly za cíl vyzkoušet hráče na svých postech, sehrát se a najít optimální sestavu, takže se vždy nehrálo jenom na výsledek.

V klubu usilují o to, aby se do divize dostal, což je úkol nejtěžší. Cílem je stabilizovat se ve vyšší soutěži a hrát tam důstojnou roli. Na dotaz, zda má blanenský tým na to, aby hrál vyšší soutěž, Jedinák odpovídá: „Jsem přesvědčený, že když se blanenský tým dostane do divize, je schopen i bez výraznějších posil ji pak hrát. Pak využijeme v maximální míře i více našich hráčů, je to určitý proces.“

Postup do divize zdůrazňuje manažer klubu i v tom smyslu, že je potřeba udělat odskok od soupeřů, s kterými si FK Blansko konkuruje v regionu. Stejnou soutěž hrají Ráječko, Rájec i Boskovice.

„Divizi nyní z blanenského okresu nehraje nikdo a myslím, že naše město by mělo hrát lídra v této oblasti,“ myslí si Jiří Crha. Tomu je přizpůsobena i podpora klubu od města. Město Blansko podporuje sport, což má i v programovém prohlášení. Jedním z úkolů a cílů bylo převést majetky tělovýchovných jednot pod město, aby klubům odlehčilo s údržbou, opravami a investicemi majetku, energiemi apod.

„Kromě toho, že se město stará o majetky, tak jen do fotbalu jde letos částka na opravu trávníku na ulici Údolní (asi 150 tis. Kč) – realizovat se bude v květnu až červnu. Sezonu hráči dohrají na hřišti na Mlýnské ulici. Finanční prostředky půjdou také na opravu kabin na ASK a úpravu chodníku (tyto úpravy již probíhají),“ doplnil místostarosta Jiří Crha.

Plány s mládeží – sportovní centrum

Postup do divize má i další rozměr – navázaný na fotbalovou mládež. „Do budoucna bychom rádi vybudovali Sportovní centrum mládeže, což obnáší sportovní třídy ve školách apod. Jednou z mnoha dalších podmínek k získání potřebných dotací a k realizaci záměru je také to, že „A“ tým musí hrát minimálně divizní soutěž,“ seznamuje Jedinák s dalším dlouhodobým cílem.

Mládež je zde na vynikající úrovni. Z okresu se v Blansku kumulují ty nejlepší děti. Dorostenci už nemají kam postoupit a i ostatní mládežnické oddíly hrají na velmi vysoké úrovni. Jde o to, aby se tato úroveň do budoucna zachovala a všichni se měli šanci nějakým způsobem rozvíjet.

„Jde rovněž o to, aby i děti zde měly nějaký vzor, kde mohou v budoucnu hrát, kde se uplatní. Byť to tak teď nevypadá, tak do budoucna bude kladený důraz na to, aby v maximální možné míře v týmu hráli odchovanci – aby za Blansko hrálo co nejvíc blanenských hráčů,“ plánuje Jedinák. Jedním z důvodů je také to, že hráči odjinud stojí hodně peněz a pro klub je to dlouhodobě neúnosné. Když budou hrát odchovanci, může jít víc peněz v klubu na jiné záležitosti.

Vylepšení fotbalového areálu

Členové klubu plánují v areálu udělat nějaké drobnější změny. Protože ten je ve správě města Blanska, spolupracují s vedením města – místostarostou Jiřím Crhou i s ředitelem společnosti Služby města Blanska s.r.o. Radkem Snopkem.

Spolupráci si pochvalují. „Město nám vychází vstříc. Pro naše partnery budujeme VIP zónu, abychom jim mohli nabídnout sledování zápasu v soukromí, aby se mohli scházet s ostatními partnery, abychom je k blanenskému fotbalu více přitáhli. To je dnes standardem a v Blansku to chybí. Máme podané žádosti včetně všech doplnění na výstavbu umělého trávníku. Kromě toho, že je to základ pro kvalitní zimní přípravu všech družstev, tak to s sebou nese jistý ekonomický přínos, že kluby nebudou muset platit pronájmy v okolí a naopak můžeme tyto plochy v zimě nabídnout jiným zájemcům. Poptávka po takových plochách je stále vysoká,“ věří Jedinák v plné využití umělého povrchu.

„Chystáme se upravit program utkání tak, aby byla atraktivnější pro diváky. Plánujeme předzápasový i přestávkový program,“ pokračuje. V tomto chce klub spolupracovat s místním  Domem dětí a mládeže, kde je spousta zájmových kroužků, které mohou v domácích utkáních v přestávkovém programu ukázat, co umí.

Se zatraktivněním programu může pomoci i agentura Rogam a.s. Zastupuje sportovce napříč různými odvětvími. Mají atlety, kteří se připravují na olympiádu, akvabely v Brně, dělají prvoligový basketbal ve Svitavách a je toho mnohem víc.

První domácí zápas, který má být 7. dubna, bohužel připadá na Velikonoce. O Velikonocích spousta lidí odjíždí. „Proto jsme se rozhodli, že otevření sezony – první zápas s programem, abychom přitáhli i víc diváků, uděláme při zápasu 28. dubna. Upoutávku na něj, už s podrobnějším program, připravíme do dalšího vydání zpravodaje.“

Do těchto zápasů nastoupí „A“ tým v nových dresech, které jsou v klubových barvách. Nově jsou vyvedeny v červené, modré a bílé barvě tak, jak je to ve znaku klubu.

Úspěchy i prohry, které prožili členové FK Blansko, najdete na hojně aktualizovaných webových stránkách www.fkblansko.cz, které aktivně spravuje Boris Hasa. Jsou zde kompletní informace ze života klubu a všech jeho týmů včetně reportáží a videozáznamů z fotbalových utkání blanenského „A“ týmu.