Koncert duchovní hudby: Stabat Mater

1. dubna 2012, kultura, přečteno: 2798×

V neděli 25. března 2012 uspořádal SPS Rastislav v katedrále Sv. Petra a Pavla v Brně první ze tří galakoncertů konaných ke 150. výročí založení obrozeneckého spolku Rastislav. V podvečer krásného jarního dne se brněnská katedrála rozezněla tóny Dvořákova Stabat Mater.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Před koncertem byla v katedrále vystavena replika Mánesova praporu „Rastislav“. Koncert byl zahájen v 17:00 hodin slavnostním vstupem varhan, za kterými seděl ředitel kůru a varhaník brněnské katedrály Mgr. Petr Kolař. Během něj v čele s praporem nastoupil asi osmdesátičlenný sbor, kde kromě SPS Rastislav zpívali i členové Brněnského filharmonického sboru – Besedy brněnské.

Koncert v Brně
Foto: autorka

O hudební doprovod se postaral orchestr Czech Virtuosi. Sólového partu pro soprán se ujala Daniela Straková-Šedrlová, sólistka ND Brno (za roli Liu v opeře Turandot byla v širší nominaci na cenu Thálie za rok 2011), alt zpívala Markéta Štefániková, tenor Petr Levíček, sólista ND v Brně, a bas Richard Novák, sólista ND v Brně a držitel ceny Thalie za celoživotní dílo a ceny Trebbie (evropské ceny za kulturní přínos). Koncert dirigoval Jaroslav Martinásek.

Zhudebnění starého církevního hymnu Stabat Mater se ujalo mnoho významných hudebních skladatelů, ale málokterý se mohl tak bytostně ztotožnit s utrpením Matky Kristovy stojící pod křížem jako Dvořák. Skladba vznikala v letech 1876–1877, kdy Dvořákovi postupně zemřely jeho tři děti a on tak prožíval nejtragičtější období svého života.

Jako člen sboru jsem ze svého místa mezi zpěváky mohla pozorovat, jak se už po prvních taktech nádherné, ale bolestné Dvořákovy hudby plní oči některých posluchačů slzami. Po devadesáti minutách pozorného poslechu odměnilo asi 300 posluchačů výkon účinkujících dlouhým potleskem vestoje. Nejen pro diváky, ale i pro nás účinkující, je provedení Dvořákova Stabat Mater vždy obrovským duchovním zážitkem.

Vzhledem k finanční náročnosti tohoto koncertu patří také velký dík všem sponzorům, kteří tuto akci podpořili: Jihomoravskému kraji, Městu Blansku, RWE a. s., ROS a. s. a Zahradnictví Doubravice – Ing. Romanu Koupému.

V rámci letošního jubilejního roku připravil Rastislav pro všechny svoje příznivce mnoho kulturních akcí. Nejbližší z nich se uskuteční už 13. dubna 2012 na zámku v Blansku. Jedná se o pořad s názvem „Křeslo pro hosty Rastislava“. Můžete se těšit na moderovaný pořad s povídáním a hudebními dárky, kde budou účinkovat profesionální umělci, kteří spolupracují dlouhodobě s Rastislavem.

Největší akcí plánovanou pro první pololetí roku pak bude galakoncert CARMINA BURANA, který se uskuteční 30. června na zimním stadionu v Blansku, a jehož součástí budou i světelné efekty, ohňostroje, balet, šerm a historický tanec.

Kompletní seznam koncertů najdete na stránkách www.rastislav.cz.

Za celý SPS Rastislav se těším na setkání se všemi našimi příznivci při dalších koncertech.

Miroslava Kuběnová