Mamografický screening Nemocnice Blansko na 1. místě mezi 66 hodnocenými centry ČR

19. dubna 2012, tiskové zprávy, přečteno: 4169×

Statistiky hovoří jasně. Nádorové onemocnění prsu je nejčastější příčinou úmrtí českých žen ve věku 50–54 let, celkově se jedná o 2 000 žen ročně!

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Česká republika se právě na základě těchto alarmujících čísel zapojila do tzv. celoplošného mamografického screeningu, který umožňuje ženám nad 45 let bez omezení horní věkové hranice bezplatně absolvovat preventivní mamografické vyšetření. Mamografický screening je komplexní program, zahrnující v případě potřeby i ultrazvukové vyšetření, bioptické vyšetření a mamologickou poradnu.

Nemocnice Blansko byla znovu zařazena do sítě mamografických screeningových center v roce 2008 s reakreditací do konce roku 2013.

V České republice je celkem 66 screeningových pracovišť.

Pro zařazení pracoviště mezi tato screeningová centra, ale také pro získání udělení reakreditace je nutné splnit kritéria kvality (počet ročně vyšetřených žen, počet žen s diagnózou zhoubného nádoru, aj.) a provádět pravidelný datový audit. Datový audit je 1× ročně vyhodnocen a právě splněné indikátory kvality mamografického screeningu v jednotlivých centrech určují výsledné pořadí jednotlivých pracovišť v žebříčku nejúspěšnějších center.

Na základě obdrženého reportu o indikátorech kvality mamografického screeningu za rok 2010 se pracoviště Nemocnice Blansko umístilo na 1. místě z 66 hodnocených center.

To je obrovský úspěch, který je zásluhou především paní primářky MUDr. Dany Kolmačkové a všech ostatních pracovníků radiodiagnostického oddělení, kteří se na celém mamografickém programu usilovně podílí. Blanenskému centru se podařilo udržet výsledek z roku 2009, kdy pracoviště obsadilo rovněž první příčku.

V případě zájmu o více informací nebo přímo objednání k mamografickému vyšetření nabízíme bezplatnou telefonní linku: 800 149 485. Objednací doby jsou 1–2 týdny, vyšetření je naprosto bezbolestné a krátké. Každá vyšetřená pacientka obdrží ihned po vyšetření výsledek jak pro praktického lékaře, tak gynekologa.

V Blansku dne 16.04.2012

Bc. Kateřina Ostrá
Tisková mluvčí Nemocnice Blansko