Průmyslová zóna směřuje k plnému obsazení

5. dubna 2012, ostatní, přečteno: 3388×

Zastupitelstvo na svém zasedání 6. 3. 2012 schválilo prodej volné plochy centrální části průmyslové zóny v rozsahu 43 000 m2 zájemcům z řad blanenských podnikatelů. O významu tohoto kroku pro město hovoří místostarosta města Blanska Ing. Jiří Crha.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 V posledních dnech došlo k dohodě o zaplnění zbylé části průmyslové zóny. Kdo o pozemky projevil zájem a s jakým záměrem?

Finální řešení bylo předmětem jednání, dnes však již mohu říct, že jde o dvě blanenské firmy: cca 36 000 m2 obsadí firma Hydraulické stroje a zařízení, s. r. o., která projevila zájem vybudovat zde areál jak pro vlastní výrobu, tak i pro spřízněné firmy s termínem dokončení do pěti let od podpisu smlouvy. Projekt má hodnotu přes 470 milionů Kč a je v plánu, že by zde mělo vzniknout dalších 248 pracovních míst. Zbylou část pozemků o rozloze cca 6000 m2 získá firma Blata, s.r.o., která plánuje investici cca 180 mil. Kč, jež přinese dalších 150-200 pracovních míst. Celkově by tak Blansko získalo přes 400 nových pracovních míst, což je samozřejmě pozitivní. Pozitivní je i příjem z pronájmu, který půjde do pokladny města v průběhu realizace projektu. Samotný prodej, k němuž dojde po kolaudaci staveb, a to za cenu 420 Kč/m2, přinese další prostředky, které budeme moci věnovat do infrastruktury a rozvoje města.

 Jaká je tedy aktuální obsazenost průmyslové zóny?

Pokud se vybudují areály zamýšlené oběma firmami, bude průmyslová zóna zaplněná.

Obě firmy mají svůj vlastní vývoj, což by znamenalo vytvoření pracovních míst pro výrobní profese, ale také pracovní místa pro vysoce kvalifikované vysokoškolsky vzdělané pracovníky a to jak u firmy Hydraulické stroje a zařízení, tak u firmy Blata, která kromě výroby motocyklů hodlá svůj výrobní program rozšířit do oblasti přesného strojírenství a leteckého průmyslu.

 Jak vy sám vnímáte aktuální posun v situaci kolem průmyslové zóny?

Pro město je velmi podstatné, že v obou případech jde o blanenské firmy, které v regionu již nějakou dobu působí a hodlají vytvářet nová pracovní místa právě zde. Nejsou to nějaké zahraniční montovny, které přichází pouze využít finanční pobídky, aby zanedlouho přesunuly svou výrobu například na Ukrajinu. Samozřejmě je třeba zdůraznit, že v této fázi jde pouze o záměr obou firem, na jehož úspěšnou realizaci může v příštích letech tak či onak zapůsobit řada vnějších vlivů. Přesto se nám záměry obou zájemců jeví jako reálné a město Blansko obě firmy v jejich realizaci podporuje a bude podporovat i nadále.