I malé děti musí mít svůj pas

9. května 2012, zprávy z MěÚ, přečteno: 4271×

Požádejte o vydání nového cestovního pasu a nenechávejte podání žádosti až do doby před letní turistickou sezonou. Od 26. června 2012 navíc končí platnost stávajících zápisů dětí v cestovních dokladech rodičů a i malé děti musí mít vlastní pas.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Máte-Ii platný cestovní pas, zkontrolujte si, do kdy platí. Hodláte-Ii cestovat mimo Evropskou unii, zjistěte si u zastupitelského úřadu daného státu, jakou minimální dobu platnosti cestovního pasu vyžaduje.

Upozorňujeme, že dnem 26. června 2012 skončí možnost cestování dětí zapsaných v cestovních dokladech rodičů. Po tomto datu musí mít každý občan České republiky k vycestování do zahraničí vlastní cestovní doklad.

Z tohoto důvodu doporučujeme včas požádat o vydání cestovního dokladu dítěti. K vycestování do států Evropské unie lze kromě cestovního pasu použít rovněž občanský průkaz. Od 1. ledna 2012 lze požádat o vydání občanského průkazu také pro občany mladší 15 let.

K žádosti je nutné doložit originál rodného listu dítěte a platný občanský průkaz zákonného zástupce. Pro děti do 15 let je platnost uvedeného cestovního pasu 5 let. S ohledem na zákonem stanovené lhůty je třeba začít s vyřizováním dokladu včas.