Mistrovský biketrial v Blansku – vítězství Koláře na domácí půdě

22. května 2012, sport, přečteno: 3810×

Seriál Vema Mistrovství ČR pokračoval v Blansku. Koryto potoka Sloupečníku opět rozdělily barevné pásky, a proměnilo se tak v atraktivní a na mnoha místech poměrně náročnou závodní dráhu pro biketrialisty.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Více než stovka českých, slovenských a jednoho anglického jezdce se pustila do boje se soupeřem v podobě kamenů, potoka, klád, stromů a neúprosného času. Atraktivní podívaná je už samo o sobě to, jak příroda rozmístila velké balvany v této lokalitě. Umění biketrialistů jí dává nový rozměr. 

biketrial

Důležitá je příprava, kdy závodník prochází dráhu s trenérem a rozhoduje se, jak kterou část projede. Na to, aby zdolal trať celou, má časový limit a jen omezený počet dotyků jednou nohou země (pět trestných bodů). Dotkne-li se oběma nohama, nebo se opře celým tělem, získává automaticky pět trestných bodů a končí.

biketrial

Vytyčené dráhy sotva projdete tzv. po svých, natož abyste je zdolali na kole. A přesto se našlo dost borců, kteří to dokázali. Ale také dost těch, kteří na mnoha úsecích pohořeli. K vidění byly neuvěřitelné akrobatické kousky na kluzkých kamenech, kmenech stromů a spadaném listí. A právě takhle náročné tratě pomáhají těm nejlepším získat v celkovém hodnocení větší náskok od svých soupeřů. A patří mezi ně blanenští závodníci.

biketrial

biketrial

Na startu závodu v Blansku samozřejmě nechyběli ani místní jezdci. „V kat. ELITE si asi první příčky na dlouho dopředu předplatil Vašek Kolář, který celé startovní pole nechal hluboko pod sebou a s velkým náskokem zvítězil,“ komentoval jeho téměř bezchybnou jízdu s pouze jediným trestným bodem trenér a ředitel závodu Radim Kakáč. Jeho syn Martin Kakáč dojel tentokrát čtvrtý, když ho o bronzovou medaili připravil slovenský Ján Kočíš.

biketrial

V JUNIORECH se na stupně vítězů postavili dva blanenští jezdci. Stříbro bral Václav Gryc, bronz Ondřej Šenk. Mezi jezdci kat. HOBBY se na 5. a 6. místo postavili Miloslav Gryc a Michal Stloukal.

biketrial
Fotografie: Stanislav Mrázek

V začátečnické soutěži BEGGINER B ve své věkové kat. dojel Jakub Audy těsně pod stupni vítězů a Patrik Polcar získal stříbro.

biketrial
Stupně vítězů – kategorie ELITE. Foto: Radim Kakáč