Zahrádkáři uspořádali výstavu

15. května 2012, ostatní, přečteno: 4150×

Sazenice rajčat, jahod, květin, stromky a doplňkový sortiment, to vše představili na jarní burze blanenští zahrádkáři.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jarní výstava a podzimní výstava jsou dvě přehlídky, kterými se v rámci své činnosti zahrádkáři prezentují a patří do činnosti, za niž jsou zpětně hodnoceni od republikové rady. Výstava ukázala vlastní výpěstky členů, ale nabídla i zboží od zahradníků, prezentovaly se zde také další firmy s doplňkovým sortimentem, čaji, medem nebo zdravou výživou.

výstava zahrádkářů

Když jsem ještě před začátkem do areálu Domu zahrádkářů na ulici Křižkovského přicházel, stálo u brány už asi dvacet lidí. „Kde jsou ty časy, kdy jich tam stály stovky,“ zavzpomínala paní Martínková a nabídla mně ochutnat vynikající koláče připravené pro účastníky výstavy. V Domě zahrádkářů se pečou často, jeho prostory jsou využity i tímto způsobem.

V Blansku se nejvíc zahrádkaří v jeho okrajových částech – na Zborovcích, na Bačině nebo na Češkovicích. „Hlavně tam, kde to starší lidé ještě nedali mladým, kteří z toho udělají okrasnou zahradu,“ vypráví Rudolf Kunc, místopředseda zahrádkářů organizace Blansko, s nímž jsem vedl rozhovor. Ten se ale rychle stočil na velkou budovu, v niž se přehlídka koná a v níž mají zatím své zázemí.

„Toto je krásnej barák, však to vidíte. Ale už začíná být pomalu potřeba do něj investovat. Už jsme opravili střechu za naše peníze, ale pořád to není náš majetek. Tento dům patří státu,“ vysvětluje a pokračuje: „Když se to budovalo, zahrádkáři zde nadělali v Akci Z desetitisíce hodin. Dříve byl zákon, na jehož základě mohl být dům převeden do majetku organizace, která ho deset let užívala. To platilo pro všechny zájmové organizace. Nám do toho ale přišel rok 1989. Čekalo se, co na to řekne nadřízený orgán, a prošvihli jsme tak dobu, během níž jsme to mohli v rámci restitucí dostat do majetku.“

výstava zahrádkářů

Dnes jsou zde zahrádkáři v bezplatném užívání, které mají prodlouženo do roku 2015. Co bude potom, to nikdo z nich neví. Ví jen jedno, že je třeba opravit, nebo vyměnit staré plynové kotle a na seznam oprav pomalu přibývají další položky. K tomu platí elektřinu, vodu, plyn.

Na činnost si vydělávají pořádáním akcí, což Rudlof Kunc potvrzuje jejich výčtem: „Dům je maximálně využitý. Skoro každý druhý až třetí den je zde nějaká akce. Od schůzí včelařů až po oslavy. Pečou se zde koláče, moštujeme ovoce, pořádáme odborné přednášky. Koná se zde také okresní kolo soutěže Mladý zahrádkář pro děti ze základních škol z okresu.“

Domov Olga
Klienti Domova Olga prodávali na výstavě své výrobky.

Členská základna se ale dle jeho slov pomalu zmenšuje. „Dnes máme 182 členů. Pohyb tam pořád nějaký je, ale členů nám ubývá. Věkový průměr je hodně vysoký,“ konstatuje smutně Kunc. Tím ubývá i příjmů. „Dřív stát i zahrádkáře svým způsobem dotoval. Dnes dostane dotace maximálně sport nebo kultura. Pro další neziskové organizace peníze nejsou. Výstava na činnost organizace nevydělá, ale vynahradí to zájezdy nebo pronájmy budovy. A členové mohou vše využívat o něco levněji,“ zve Rudolf Kunc do řad zahrádkářů případné zájemce. Přihlásit se mohou u paní Myslivečkové na tel. 515 532 667.