Firemní školka potřebuje stabilní prostředí

8. června 2012, ostatní, přečteno: 3011×

Mezi blanenskými mateřskými školami vítajícími k zápisu budoucí žáčky překvapivě chyběla plánovaná firemní školka blanenské nemocnice. Zařízení, které mělo nabídnout místa pro dalších 25 dětí, letos otevřeno nebude. O důvodech a další perspektivě firemní školky jsem hovořila o ředitelkou blanenské nemocnice MUDr. Vladimírou Danihelkovou, MBA.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Školka v nemocnici tedy otevřena nebude. Co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Neřekla bych, že nebude. Po zralé úvaze a po dlouhých debatách s managementem nemocnice jsme se však rozhodli projekt pozastavit a já jsem moc ráda, že jsme to stihli ještě před termínem zápisů.

Nemocnice se v současné době nachází ve složité situaci, stále nejsou zajištěny smlouvy s pojišťovnami na další období, a jelikož nechceme nemocnici vystavit riziku ekonomického propadu, rozhodli jsem se s otevřením školky počkat. Pro nás je prioritou fungující nemocnice, teprve pak přijde na řadu nadstandard. Nemocnice by školku dotovala 120 – 130 000 Kč měsíčně, což si může dovolit až ve chvíli, kdy bude stabilní. Ostatně stabilita je nezbytná i pro samotnou školku.

S otevřením školky tedy stále počítáte?

Samozřejmě, pokud se nám podaří smlouvy s pojišťovnami zajistit, což dá nemocnici jasný výhled na dalších 6-8 let, můžeme školku otevřít od 1. 1. 2013. I to je reálné, projekt máme hotový, prostory uvolněné, okamžitě můžeme vypsat výběrové řízení na rekonstrukci prostor, udělat průzkum, o kolik míst by byl zájem mezi zaměstnanci, a zbytek by byl poskytnut blanenským dětem. Ani personálně není problém školku zajistit – zájemců se nám hlásilo dost.

Školka nabídne 25 míst – myslíte si, že se zaplní?

Půjde o akreditované zařízení, jsme schopni přijmout děti už od dvou let až po předškoláky, otevřeno bude od šesti do osmnácti hodin, předpokládám tedy, že zájemci se najdou. Určitou bariéru budou jistě představovat finance: pro děti našich zaměstnanců počítáme s poplatkem kolem 1500 Kč, pro děti zvenčí by to byly přibližně 4000 Kč, což je dost, a ne všichni budou schopni či ochotni tyto finanční prostředky vynaložit. Mám samozřejmě informace z brněnských soukromých školek, které jsou zaplněny i přes vyšší platby, primárně je však školka určena pro děti našich zaměstnanců.

Jak „nemocniční školku“ vidíte Vy sama? Myslíte si, že projekty, jako je tento, mají perspektivu?

Já osobně tomuto projektu nesmírně fandím. Byli bychom první nemocnicí v kraji, která by svým zaměstnancům takovýto benefit nabídla, což je důležité nejen pro image nemocnice, ale zejména pro vnitřní atmosféru. Mě ty věci velmi oslovují a já věřím, že je to cesta, kterou bychom měli jít, i v zájmu zajištění stability personálu a tím i kvality zdravotnických služeb.