Nežij vteřinou: Motorkáři se sjedou již popáté

2. června 2012, ostatní, přečteno: 3478×

Již popáté mají milovníci jízdy v jedné stopě možnost vypravit se na v Česku ojedinělou preventivní akci známou jako Nežij vteřinou, kterou pořádají blanenští policisté. Jejím cílem je upozornit řidiče motocyklů na řadu rizik, s nimiž se na silnicích mohou setkat, a zmírnit tak následky dopravních nehod.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akce se uskuteční v sobotu 9. června 2012 od 13 hodin v areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní ve Sloupě v Moravském krasu na Blanensku. Akce se každoročně koná v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Účastníci se na místě dozvědí přímo od ochránců přírody, co je zde potřeba chránit a jak. Po celou dobu konání akce budou také přístupné podzemní prostory Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Každý z návštěvníků při příjezdu obdrží od policistů kartičku, obejde s ní tři povinná stanoviště a na základě jejího vyplnění pak od policistů obdrží dárek v podobě minilékárničky nebo reflexního prvku. Pro nejúspěšnější, vylosované, řešitele testů z pravidel silničního provozu jsou připraveny hodnotné ceny.

Povinně tak motorkáři každoročně musí navštívit prezentaci Policie České republiky dokumentující následky dopravních nehod motocyklistů, vyplnit test ze znalostí zákona o provozu na pozemních komunikacích a zastavit se na stanovišti zdravotnických záchranářů, kteří vysvětlí základy první pomoci a resuscitace při havárii nebo dopravní nehodě,kdy je zraněn právě jezdec na motocyklu. Zároveň si každý může první pomoc pod jejich vedením vyzkoušet.

Kromě toho organizátoři připravili na Nežij vteřinou další zajímavý program. Dopravní policisté představí například nový typ policejního laserového radaru, na místě budou k vidění policejní technikou vybavené motocykly, policejní VW Passat s novým vícefunkčním radarem, služební motocykly Vojenské policie nebo historický motocykl, který v minulosti využívala Veřejná bezpečnost.

Dopravní policisté budou také připraveni zodpovídat dotazy týkající se silničních kontrol či pravidel.

Pozvání přijaly i některé významné osobnosti motorkářského světa – Karel Abraham, Mirek Lisý a Ivo Kaštan.

V programu se pak můžete těšit ještě na:

  • praktické školení vicemistrem Evropy v mototrialu Mirkem Lisým, jak správně ovládat motocykl

  • autogramiádu jezdce MS silničních motocyklů ve třídě Moto GP Karla Abraháma a prezentaci projektů Motoškola a Motoškola SPORT – kurzů bezpečné jízdy pro motorkáře na Masarykově okruhu

  • setkání s devítinásobným motocyklovým účastníkem rallye Paříž-Dakar a držitelem světového rychlostního rekordu na jezeře Bonneville Ivo Kaštanem, který poradí, jak na motocyklu řešit krizové situace

  • prezentaci první české motorky značky Yamaha na ruční ovládání určené především vozíčkářům

  • hasičskou techniku určenou k vyprošťování při dopravních nehodách

  • jaké „náhradní díly“ používají lékaři při záchraně lidských životů po nehodách

  • seznámení se s technickou stránkou motocyklových motorů na stánku Integrované střední školy automobilní v Brně

  • názorná ukázka hrozícího nebezpečí používání sjetých pneumatik

  • předvedení ochranných prvků včetně speciálního oblečení, které chrání před teplem nebo je naopak vyhřívané, a digitálních „psích známek“ obsahujích lékařské údaje o jejím majiteli

  • na stánku ČMN – nejčtenějšího motocyklového týdeníku – najdete nejrůznější knihy z oblasti motorek a motocyklového sportu

  • modelaci povinného ručení na míru pro zájemce

a řadu dalších zajímavých prezentací

Závěr dne pak již tradičně patří pietní vzpomínce na ty jezdce, kteří se z projížděk již domů nevrátili. Zájemci si mohou nechat na místě své stroje posvětit také pozvanými faráři.

por. Mgr. Iva Šebková