Žáci vytvořili 3D modely svých škol

11. června 2012, ostatní, přečteno: 3819×

29. 5. 2012 byla na blanenské radnici za přítomnosti starosty města Ing Lubomíra Toufara slavnostně předána ocenění vítězům žákovské soutěže ve tvorbě 3 D modelů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Soutěž 3 D modelů blanenských základních škol a turistických atraktivit navazuje na existenci 3 D informační mapy města. Tato mapa není pouhým odkazem na turistické cíle, ale přináší i také informace o organizacích, institucích, cyklostezkách, bezbariérových trasách i autobusové dopravě ve městě a přilehlém okolí,“ vysvětluje Ing. Marek Štefan, vedoucí odboru investičního a územního rozvoje. Město Blansko vypsalo soutěž s představou, že se podaří mapu obohatit o další objekty. „Oslovili jsme základní školy, protože děti jsou tvořivé, o 3 D technologie se zajímají a jak ukázala samotná soutěž, tak s nimi také umí pracovat,“ říká Marek Štefan.

3D modely si můžete prohlédnout v mapě. K tomu budete potřebovat nainstalovat prohlížeč.

Nemalou úlohu na tomto rozhodnutí hrál také fakt, že firma Geodis, která poskytuje webhosting 3D mapy, v minulém roce uvolnila program pro tvorbu 3 D objektů jako freeware. Město Blansko oslovilo všechny čtyři základní školy, do soutěže se zapojily tři z nich.

A jak práci na projektu vidí samotní žáci?

„Ze začátku to bylo těžší, ale dalo se to,“ říká Otakar Lukáč z 9. B. Oběma klukům z Erbenky práce trvala 3-4 dny a bezpochyby jim pomohlo, že se s programy pro tvorbu 3 D objektů seznámili už dřív v hodinách informatiky

O něco těžší to měli Teadáš Toman a Jakub Záruba ze ZŠ TGM, kteří si program osahali až díky soutěži. „Šlo to hodně špatně“, přiznávají oba osmáci, jejichž úkol byl o to těžší, že budova jejich základní školy patří k tvarově složitějším. Přesto se však nevzdávají a rádi by se zúčastnili soutěže i příští rok. „Pokud nás přizvou“, smějí se. Otakar Lukáč by tak rád vymodeloval radnici nebo hrad Blansek, Jakub Záruba je rozhodnut pustit se sportovišť, třeba fotbalového stadionu.

Šanci rozhodně dostanou. „Tento ročník jsme pojali jako ´nultý´, příští, první ročník, bychom rádi vypsali už začátkem školního roku, aby bylo víc času. Je téměř jisté, že obnovíme zpracování turistických atraktivit, nemáme zpracována náměstí, úřady a většinu budov ve vlastnictví města, nebráníme se však ani návrhům samotných škol,“ uzavírá Marek Štefan.

1. místo v kategorii A1 – Miroslav Pazour, 9. A, ZŠ a MŠ Dvorská

2. místo v kategorii A1 – Tomáš Foit, 9. A, ZŠ a MŠ Dvorská

1. místo v kategorii A2 – Otakar Lukáč, 9. B, ZŠ Erbenova

2. místo v kategorii A2 – Petr Sehnal, 8. A, ZŠ Erbenova

1. místo v kategorii A3 – Tadeáš Toman, 8. A, ZŠ TGM

2. místo v kategorii A3 – Jakub Záruba, 8. B, ZŠ TGM