Zimní stadion hlásí: odvlhčeno

6. července 2012, ostatní, přečteno: 4123×

Blanenský zimní stadion na sportovním ostrově se s počátkem léta dočkal instalace zařízení, které významnou měrou přispěje jak k vyšší kvalitě poskytovaných služeb, tak i k vylepšení ekonomické stránky provozu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Adsorbční odvlhčovač vzduchu, ze kterého běžný návštěvník stadionu vidí jen dvojici lesklých trubek pod střechou stadionu, je zařízení o velikosti pouhých tří běžných domácích ledniček postavených vedle sebe, jeho přínos pro provoz zimního stadionu v letních měsících je však nesporný.

„Zimní stadiony obecně fungují tak, že pokud jsou v provozu v letním období, teplý venkovní vzduchu proniká dovnitř a při kontaktu s vnitřním chladem začíná kondenzovat,“ říká Ing. Snopek, ředitel firmy Služby Blansko, která zimní stadion provozuje. Dochází tak k efektu, který viděl snad každý, kdo si v parném dni objednal chlazený nápoj.

Zatímco však orosená sklenice vlhkem nijak netrpí, o kovové konstrukci haly už se to říct nedá, nemluvě o tom, že hustá mlha vznikající nad ledem nevytváří zrovna ideální podmínky pro několikahodinový tréning. A o to právě jde.

Pronájem ledové plochy hokejovým oddílům pro letní soustředění je pro každou zimní halu důležitým zdrojem příjmů, bez nich by každoroční finanční bilance vypadala mnohem méně příznivě. „Dnes je odvlhčení naprostá nutnost, hokejové oddíly si to kladou jako podmínku, bez toho by vůbec nepřijely. Obsazeno míváme od osmi hodin ráno do desíti večer. I když je příprava ledu náročnější, vyplatí se to,“ vysvětluje Ing. Snopek důvody, které Blansko k pořízení adsorbčního zařízení vedly. V regionu ostatně nejde o žádnou novinku – boskovický stadion je "odlvhčen" už druhým rokem ke spokojenosti provozovatele i uživatelů.

Ve výběrovém řízení vypsaném v minulém roce zvítězila firma SEN, s. r. o., která má za sebou téměř dvě desítky úspěšných realizací v ČR i zahraničí. Celková výše investice činí 1,5 mil Kč, z toho 1,1 mil Kč uvolnilo město Blansko ze svého rozpočtu, zbytek pokrývá dotace z Jihomoravského kraje.

Pracovník firmy SEN, s.r.o Albín Svajčík při montáži adsorbční jednotky