Jak z pohádky o kouzelném kapradí

19. srpna 2012, ostatní, přečteno: 3215×

Bylo o jedno z těch pozvání, u kterých váháte, zda je přijmout. Občanské sdružení Agility z Ráječka zvalo své členy a přátele a příznivce, na setkání na závěr školního roku. Program třídenního setkání byl pestrý a našlapaný, až jeden nevěděl, kam se zapojit, aby nepřekážel. Nakonec padla volba na sobotu na třetí odpoledne, kdy měla skončit výtvarná dílna završená vernisáži vytvořených prací.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Najít Starou školu v Ráječku nebylo zas tak těžké – místní rádi pomohli. Poslední krok, výheň zápraží, vzít za kliku, otevřít... a rychle vklouznout do chladivé lázně chodby. Jo, staré domy, ty mají v letním parnu něco do sebe, napadne mě.

Velký sál s lampiony, tu a tam zapomenutý talířek s nakousnutou porcí čokoládového dortu a na stolech řádka obrazů. Některé žhavé, oranžovo-žluté stejně jako den za okny, jiné jasně zelené, další modré, chladivé.

U stolu stojí dívka a pod rukama jí vzniká cosi, co vypadá jako ilustrace k pohádce o kouzelném kapradí, vedle ní mladý muž s vážným výrazem a soustředěným pohledem, který jí radí, kam a jak nanést další vrstvu barvy. Kolem se motá devítiletá holčička, pár dospělých a jinak nikdo.

Jiří

Je mi to jasné, jdu pozdě. Krásný den vylákal většinu účastníků ke koupání, jsou pryč. Na jedné straně smůla, na druhé straně štěstí – zřejmě jen díky tomu má organizátorka setkání Olga Darmovzalová čas na pár slov. Mám jistou výhodu. Znám její příběh i její dcerku Ester postiženou Downovým syndromem, něco málo vím i o její práci a zaměření občanského sdružení Agility.

Chvíli si povídáme o práci sdružení, řeč se po chvíli sama stočí k Jiřímu Šedému, hlavnímu hostu celého setkání.

Ano, je to ten mladý muž se soustředěným pohledem, co před chvílí udílel rady u stolu s barvami.

„Naše děti mají speciální potřeby, proto potřebují speciální postupy,“ komentuje Olga Darmovzalová malířskou techniku, kterou právě vidím v akci. Slouží k lepšímu propojení levé a pravé hemisféry mozku a tím ke zlepšení motorických schopností.

Vzápětí mi svého hosta představí, stejně jako jeho maminku, speciální pedagožku, jejíž přednáška na téma „lidská důstojnost člověka s Downovým syndromem a jeho identita“ byla jedním z ohlášených bodů programu.

„Je to naléhavé téma. Informace o Downově syndromu jsou už lepší, ale lidé si stále neuvědomí, že osoby s Downovým syndromem jsou rovnocenní běžné populaci a mnohdy jejich hodnotu sráží,“ říká Vlasta Šedá. Pro konkrétní příklad nemusí chodit daleko. Downovým syndromem totiž trpí i její syn, Jiří Šedý. „Je uznávaný malíř a spisovatel, přesto se najdou takoví, co v jeho síly nevěří. Nedůvěra ponižuje a bere sebevědomí, proto jsem se rozhodli o tomto tématu přednášet,“ vysvětluje.

Obracím se na Jiřího, chvíli si povídáme o jeho psaní – 8 knih, to je přece jen úctyhodná řádka – o malování, o rodičích. A já si přitom uvědomuji, že celou dobu bojuji s protichůdnými pocity. Děti s Downovým syndromem pro mě nepředstavují problém. Jsou to děti a chovají se jako děti. Ale s dospělým člověkem, jen o něco mladším než jsem já sama, si nevím rady. Nevím, co všechno Jiří zvládne, zda mě dobře slyší, čemu je schopen porozumět. A tak jen poslouchám, lapám nedokonale artikulovaná slova a letmo si uvědomuji vlnu vřelosti, stále však ne dost silnou, aby odplavila rozpaky.

Nakonec mě zachrání právě ona vernisáž, ve kterou jsem doufala, a devatenáctiletá Petra. Vidí mě fotit, tak si sama vezme fotoaparát a míří na mě, směje se, fotí a já zahodím za hlavu přemýšlení a směju se s ní. Také Petra má Downův syndrom. Nálada stoupá vzhůru jako balónky, které kolem sebe rozhazuje malá Ester – přiběhla a radostně se zapojila do hry. S Petrou vypadají jako sestry, chovají se k sobě s dokonalou důvěrností – ostatně znají se od dětství.

Ještě pár povinných fotek, chvíli hledám klíče od auta, loučím a odcházím.

Venku do mě znova udeří horko, měkce a těžce, jak to jen letní žár umí.

Odjíždím. Je pozdní odpoledne, den za chvíli skončí.

Až po setmění listuji Jirkovou knihou. Sbírka esejů, upřímných, prostých.

V duchu si promítám vystavené obrazy.

Slyším Petřin smích, vybavuji si Jirkův soustředěný pohled a v duchu se snažím sumírovat slíbený článek. Nejde to. Slova jsou falešná, nesedí.

Pátrám po informacích na internetu a nacházím několik pozoruhodných Jiřího proslovů pronesených při různých příležitostech.

Mysl se pořád vrací k jediné otázce. Kdo je Jiří Šedý?

Ano, obrazy Jiřího Šedivého mají své kouzlo, texty se vyznačují pozoruhodnou přímostí a ryzostí, jejich hodnota však spočívá především v obsahu, ne formě, jež sama o sobě – měřeno obecným standardem – není nijak výjimečná. Jiří ovšem výjimečný je, o tom po našem setkání nemám pochyb. Kdo je tedy Jiří Šedý?

Týdny ubíhaly a odpověď stále nikde. Přišla po delším čase, vynořila se stejně nečekaně, jako zapomenuté jméno kamaráda z dětství.

Velvyslanec. To slovo zapadlo na volné místo jako poslední dílek skládanky.

Přehnané? To je jen první dojem.

Většinová společnost má tendenci vnímat člověka s Downovým syndromem jako defektního, nedokonalého. Jako chybu přírody. Označení „jiný“, které užívají rodiny a nejbližší přátelé, je považováno za pouhý eufemismus zakrývající trpkou skutečnost, že osoba s Downovým syndromem nikdy nebude „normální“. Kdo však jednou propadne nadřazené lítosti, ten si sotva uvědomí, že to, co je běžné, tedy normální, jen stěží může obohatit.

Jiří svými knihami a svými proslovy otvírá bránu do jiného vnímání, jiné emocionality. Dává nám „normálním“ do ruky cosi uchopitelného. Sděluje se s ryzostí a bezelstností, na niž většina z nás raději zapomněla už v mateřské škole. Ukazuje nám svůj svět, vysvětluje jeho pravidla s otevřeností, nad níž se tají dech, a vy už po pár větách nemáte pochybnosti, že tento „jiný“ hlas do společnosti patří a má v ní své nezadatelné místo.

Právě v tom je Jiří výjimečný, toto umí lépe než cokoliv jiného. Je mluvčím lidí s Downovým syndromem.

Až tedy i vy dostanete pozvání takovéto pozvání a budete nad ním váhat, přijměte jej. Stojí to za to.