Máte rádi moderní umění? A rozumíte mu?

20. srpna 2012, kultura, přečteno: 2844×

Mnoho lidí se při takové otázce zatváří přinejmenším rozpačitě. Současní umělci neuznávají pravidla, hledají hranice, testují, kam sahají jejich možnosti vyjádření, zkoumají, pátrají, neváhají se pustit do hlubin. Sledovat jejich kroky přitom nemusí být zrovna snadné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Své o tom ví vedoucí Galerie města Blanska Olga Hořavová. „Za tu dobu, co pracuji v galerii, sleduji na příchozích návštěvnících různé reakce a je pro mě opravdu potěšující, když vidím celé třídy dětí, jak reagují spontánně, nezatíženi nějakou představou umění. Často je nadchnou právě ty méně obvyklé formy. Starší generace, čtyřicátníci, padesátníci, je už natolik zatížena svou představou, jak má umění vypadat, že už často není schopna nové formy akceptovat,“ říká.

Návštěvník, který se současnému umění nevěnuje systematicky, tak často potřebuje průvodce znalého cesty – či ochotného dodat odvahu k potřebnému skoku. Kdo jiný je přitom pro tuto roli povolanější než galerie, jež se svou dramaturgií zaměřuje na prezentaci současného umění?

Galerie města Blanska se této úlohy opět ochotně ujala a rozhodla se v polovině července uspořádat již čtvrtou Letní výtvarnou dílnu, která opět reflektovala výstavy konané v průběhu roku. Dílna byla určena primárně dětem školního věku, zváni však byli všichni nadšenci s otevřenou myslí, ochotní vrhnout se do tvorby rukama, nohama, hlavou i celým tělem.

Přednášky se totiž na Letní výtvarné dílně nenosí a s delším posezením na židli účastníci také nemohou počítat. A o to právě jde. „Člověk vidí nějaké dílo a zdá se mu jednoduché, ale pak, když si sedne za stůl a vezme barvy a pomůcky, najednou zjistí, že to má svá úskalí, nebo objeví, jak je to zajímavá hra – barvy, tvary, materiál,“ vysvětluje Olga Hořavová.

I proto byly jednotlivé činnosti Letní dílny realizovány formou stanovišť, jež souborem fotek a krátkým textem odkazovaly k nedávno konaným výstavám.

Zájemci dostali možnost vyzkoušet si polozapomenuté výtvarné techniky, jako je rezerváž, či tisk z plochy, mohli si nechat vyrobit odlitek některé části těla, navléct korálky z obarvených těstovin nebo vymyslet vlastní vtip coby poklonu polskému Satyrykonu, který do Blanska zavítal letos na jaře.

Zájmu veřejnosti se těšil také paralelní program: výtvarná práce pod vedením školené arteterapeutky Lucie Šalplachtové, drama art s Jolanou Chalupovou či výroba textilních šperků s Olgou Hořavovou.

Letní výtvarnou dílnu navštívilo v souhrnu přes 250 lidí, místních i prázdninových hostů, které uplakané počasí přimělo hledat program pod střechou.

kkuc