Pláštěnka pro věž

30. srpna 2012, ostatní, přečteno: 2814×

Z věže blanenského dřevěného kostelíka se obvykle ozývá jen pleskání holubích křídel a polední zvonění, v pátek 24. 8. však z výšky překvapivě zaznívaly lidské hlasy a cinkání horolezeckých karabin.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Unikátní památka uspěla se žádostí o příspěvek na obnovy památek u Ministerstva kultury, a tak se dřevěný kostelík, který letos mimochodem slaví 75. výročí svého přestěhování do Blanska, dočkal impregnace dřevěného obložení věže chránící proti nepřízni počasí.

Prací se ujala sehraná parta jeskyňářů z Moravského krasu, která má s lezeckými výkony bohaté zkušenosti a s prací si poradila se ctí, přestože strmá došková střecha a modré nebe se od terénů, který zdolávají obvykle, dost výrazně liší.

Díky společnému úsilí Církve československé husitské a blanenské radnice tak Blansko letos opět těží z programu Ministerstva kultury ČR na podporu obnovy kulturních památek. V letošním roce ministerstvo z tohoto programu přidělilo blanenskému regionu celkovou dotaci ve výši 640 000 Kč.

Další blanenskou památkou jíž se z tohoto zdroje dostalo podpory, je shodou okolností také věž. Zvonice kostela Sv. Martina, která v současnosti není běžně otevřena návštěvníkům, bude zpřístupněna díky dotaci na renovaci schodiště a úpravě okna ve zvonovém patře. Turisté i místní si tak budou moci prohlédnout vnitřní prostor věže, pokochat se nezvyklým pohledem na město a především na blanenský zvon Poledník. Ten je s ohledem na svůj neobvyklý homolovitý tvar a typ písma na obvodu považován za jeden z nejstarších zvonů na Moravě.