Informace k situaci kolem alkoholických nápojů obsahujících metylalkohol – zpráva hejtmana Jihomoravského kraje

14. září 2012, ostatní, přečteno: 2671×

V souvislosti s aktuální situací ohrožení životů a zdraví obyvatel výskytem alkoholických nápojů obsahujících metylalkohol jsem dne 12. září 2012 svolal jednání Krizového štábu Jihomoravského kraje, kde byly přizvanými zástupci správních úřadů a bezpečnostních sborů sděleny aktuální informace potvrzující závažnost situace.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Vyzývám proto všechny občany Jihomoravského kraje, aby nekonzumovali lihoviny a destiláty s nejistým původem či složením, protože se tak vystavují nebezpečí ohrožení zdraví a života.

Pro informování občanů zřídil Jihomoravský kraj prostřednictvím Nemocnice Kyjov zvláštní krizovou informační telefonní linku s číslem 518 601 335, která 24 hodin denně poskytne zájemcům informace o příznacích otravy metylalkoholem a nutných postupech k léčbě postižených pacientů.

Informace pro obyvatele Jihomoravského kraje jsou průběžně zveřejňovány na webové stránce Jihomoravského kraje www.kr-jihomoravsky.cz, kde jsou uvedeny vhodné postupy při podezření na požití nebo výskyt alkoholu s příměsí metylalkoholu. Na této stránce jsou také základní informace o projevech otravy metylalkoholem a doporučený postup při podezření na otravu a dále kontakty na pracoviště, na která se mohou obracet jednotliví občané v případě podezření na kontaminaci jimi konzumovaných lihovin metylalkoholem.

Seznam subjektů, které jsou připraveny provést pro obyvatele Jihomoravského kraje test na obsah zdraví škodlivých látek. Testování lihovin a destilátů bude hrazeno z rozpočtu Jihomoravského kraje, tedy pro obyvatele Jihomoravského kraje bude bezplatně. Testování lihovin a destilátů lze žadateli bezplatně předem dojednat u:

  • Mendelovy univerzity v Brně;
  • Masarykovy univerzity v Brně;
  • Chemické laboratoře Salayová ve Velkých Bílovicích;
  • Moravských naftových dolech v Hodoníně.

Bližší informace a podmínky provádění testů s kontaktními telefony a emailovými adresami budou pro občany zveřejněny na webové stránce Jihomoravského kraje www.kr-jihomoravsky.cz, ve složce „OBECNÉ INFORMACE K OTRAVĚ METHYLALKOHOLEM“.

V podmínkách pro provedení testu bude uvedena povinnost žadatele udělit souhlas, v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů, k použití a zpracování jeho osobních údajů (jméno a příjmení, bydliště, kontaktní spojení), kdy v případě pozitivního nálezu metylalkoholu či jiné škodlivé látky budou výše uvedené informace okamžitě předány Policii České republiky a orgánům Celní správy.

Michal HAŠEK
hejtman Jihomoravského kraje