Oddíl Tuláků svou klubovnu obhájil

4. září 2012, ostatní, přečteno: 2773×

Město zamýšlí prodat nemovitost sloužící jako základna oddílu Tuláci – zpráva, která proběhla srpnovými médii, a doslova zvedla na nohy všechny příznivce a přátele oddílu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Pro náš oddíl by to nejspíš znamenalo konec, nemáme dost financí ani kontakty na to, abychom sehnali nové vhodné prostory,“ říká Martina Nejezchlebová, která pracuje jako vedoucí oddílu. Kromě toho jim jejich klubovna přirostla k srdci – je domovem oddílu už přes dvacet let a Tuláci se o domek s láskou starají. Táborníci se proto rozhodli bojovat. „Spojili jsme se s radními a městem, to byl náš první a hlavní krok. Pana starostu jsme pozvali k nám, všechno jsme mu ukázali. Poslali jsme radě dopis, který podepsala většina rodičů našich členů. Taky jsem zveřejnili petici, na které se nakonec sešlo přes 400 podpisů. Postavili se za nás přátelé, příznivci, ale i neznámí lidé, kteří nám jednoduše fandili,“ popisuje Martina Nejezchlebová.

Úsilí Tuláků nakonec nevyšlo nadarmo a rada města na svém srpnovém zasedání záměr odprodat nemovitost zamítla.

„Většina dětí už to ví, máme obrovskou radost, aspoň můžeme v klidu začít nový školní rok. Chtěli bychom moc poděkovat všem, kdo nás podpořili a zejména panu starostovi za jeho přístup. Rozhodně to oslavíme nějakou společnou akcí s kytarami,“ slibuje Martina Nejezchlebová.

Sám starosta města Blanska Lubomír Toufar vidí záležitost o něco věcněji, byť v důsledku stejně. „Prodej nemovitosti by samozřejmě znamenal příjem do rozpočtu města, ale po zvážení všech okolností jsme dali přednost zachování činnosti oddílu s dlouholetou tradicí. Stejným způsobem ostatně podporujeme skauty v Růžové uličce, i jim město za symbolický nájem pronajímá nemovitosti přilehlé k zámecké zdi. Město obecně vydává nemalé finanční prostředky na práci s mládeží, na sportovní a kulturní zařízení, ale to je dobře, je lepší děti zabavit a slušně vychovávat, než potom řešit následné patogenní jevy, uzavírá starosta města Blanska.

kkuc