Nová kniha mapuje historii zdravotnictví v regionu

10. října 2012, kultura, přečteno: 3584×

Ranhojiči, lékaři, porodní báby Blanenska, Kunštátska a Boskovicka – tak se jmenuje nová kniha autorů Blahomila Grundy a Jitky Ševčíkové. Zabývá se počátky lékařství a snaží se zmapovat jeho rozvoj v regionu až do roku 1950.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na knize oba autoři pracovali asi čtyři roky. A najít potřebné informace nebylo mnohdy jednoduché. „V době, kdy jsme na knize pracovali, byl okresní archiv v personální bouři, a nebyli jsme tak schopni některé archiválie dohledat,“ zmínila při představování publikace Jitka Ševčíková, v současné době vedoucí lékařské knihovny v Nemocnici Blansko. Doufá tak, že někdo z badatelů na tuto knihu naváže a rozmnoží její obsahovou úroveň.

Kniha začíná popisem léčení ve starověku a středověku, pokračuje přes počátky zdravotnictví a vznik lékařských věd k lékařským spolkům a komorám, Červenému kříži a hasičským sborům. Věnuje se zdravotnictví boskovickém okrese i v jednotlivých obcích regionu a končí u nového  zdravotnictví, poliklinik a nemocnic. To vše se zaměřením na náš region a místní osobnosti.

Kniha má 112 stran a 16 barevných příloh, vytiskla ji blanenská tiskárna Reprocentrum. Graficky upravil obálku Ivan Balák. K dostání je zatím jen v pokladně Nemocnice Blansko, ale přepokládá se, že podobně jako další regionálně zaměřené publikace se objeví i v dalších prodejních místech, např. v Informační kanceláři Blanka nebo v Muzeu Blansko.

Ranhojiči – obálka

Hlavním autorem, na kterého dle slov Jitky Ševčíkové může být Blanko hrdé, je Blahomil Grunda. „Jeho specialitou jsou německé a staroněmecké texty, které s velkou láskou překládal a přibližoval je nám, kteří jsme to nedokázali přečíst. Navíc je formuloval tak, aby texty byly srozumitelné a použitelné do knihy,“ řekla.

Ten naopak ocenil nápad vydat podobnou knihu: „S nápadem napsat tuto knihu přišla paní Ševčíková. Námět mě velmi zaujal, neboť jsem byl od svých dětských let dítě povětšinou choré. Protože se mně podařilo dospět až do důchodového věku, když jsem ukončil svou činnost na lesnické fakultě, musel jsem si najít nějaký zájem, abych si vůbec volný čas vyplnil. Ten námět mě zaujal, a tak jsme začali spolupráci na této knize.“

Na získávání informací pro knihu se podílelo ale mnohem více lidí. Mj. pan Sýkora, pracovník nemocnice a nadšený badatel a sběratel, poskytl informace ze svého archivu. Spolupracovali i pracovníci Moravského zemského archivu a mnoha dalších archivů a s pokrytím boskovické části velmi pomohl pracovník tamního městského úřadu Milan Sivera. Podrobný seznam všech spolupracujících institucí i osob je uvedený v knize.

autoři knihy – Grunda, Ševčíková
Autoři knihy: Blahomil Grunda a Jitka Ševčíková.

Velké poděkování věnovali autoři ředitelce Nemocnice Blansko Vladimíře Danihelkové nejen za finanční podporu pro vydání knihy, ale také za to, že lékařská knihovna v nemocnici má po 40 letech samostatnou místnost.

Představení knihy provázela malá výstava. Představena byla nejvýznamnější historická data blanenské, boskovické a letovické nemocnice, okresní archiv poskytl originální historické archiválie vážící se k historii zdravotnictví na Blanensku. Ty dokazují, že mají badatelé v této oblasti stále co objevovat.