Podzimní desítka na dráze 2012

11. října 2012, sport, přečteno: 2834×

Slunečné zářijové odpoledne přivítalo ve středu 26. září celkem 45 běžkyň a běžců (6 žen, 39 mužů), kteří se postavili na start dalšího závodu zařazeného do termínovky Okresní běžecké ligy.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tím závodem byla Podzimní desítka na dráze, který se uskutečnil na tartanové dráze ASK Blansko. Počet účastníků opět prolomil historické tabulky a to celkem o 15, neboť v roce 2009 startovalo 29 běžců, v roce 2010 startovalo 24 a v roce 2011 startovalo 30 běžců.

Jelikož čipová technologie měření výsledných časů je v našich „okresních“ podmínkách stále nedosažitelná, tak průběh jednotlivými koly (celkem jich bylo 25) zaznamenávali závodníkům pořadatelé. Navíc k vyššímu počtu účastníků, byl závod rozdělen na dva rozběhy. Jak již byl zmíněn zvýšený zájem o běh, tak se měli pořadatelé co ohánět, aby výsledky správně zaznamenali.

Start prvního rozběhu byl v 17:00 hod. a start druhého rozběhu byl cca v 18:10 hod. Druhého rozběhu se účastnili borci s lepšími kvalifikačními časy, ale bohužel tento rozběh nebyl plně obsazen a na startu se jich sešlo jenom 12. Pořadí na prvních dvanácti místech v tomto rozběhu, bylo i pořadím prvních dvanácti závodníků celého závodu.

Celkovým vítězem závodu se stal Jan Kohut z Newline teamu, který zvítězil časem 34:46, druhé místo obsadil Vojtěch Grün z AC Okrouhlá v čase 36:40 a třetí místo patří zaslouženě Hynkovi Dolákovi z Blanska. Ačkoliv jeho specialitou jsou jízdní kola, tak jeho čas 36:48 je velice kvalitním počinem. Nutno podotknou, že Honza Kohut běžel tak na 70 % a závod pojal jako kvalitnější trénink a Vojta Grün má po dlouhodobějším zranění jistě nějaká esa v rukávu schovaná.

Ženám na dráze vévodila Alena Žákovská s časem 46:56, druhé místo patří Lucii Nedomové z Lysic (čas 49:00) a třetí místo obsadila Martina Kassaiová z týmu Cyklo Kassai Boskovice (čas 51:50). Pořadatele mohla mrzet neúčast Zdenky Komárkové z Olešnice a Milady Barešové z Kunštátu, které by jistě promluvily do výsledků v ženské kategorii. Tak věříme, že na příštím závodě již chybět nebudou. Vždyť se bude konat v Kunštátě, tedy na jejich domácí půdě.

Podzimní desítka na dráze byla již devatenáctým závodem z letošního ročníku a již se začíná pomalu krystalizovat celkové pořadí v mužích i ženách. V mužích je navíc velice příjemné zjištění, že první čtyři místa průběžného pořadí obsadili borci z veteránské kategorie MV1 v pořadí Jiří Dvořáček (Petrovice), Gustav Grün (AC Okrouhlá), Jan Macura (Horizont kola Novák Blansko) a Hynek Dolák (Blansko). Bude tedy zajímavé sledovat střídání zeleného dresu pro průběžně nejlepšího muže.

V ženách vedení a tedy i růžový dres drží Zdenka Komárková (Olešnice), v patách má Miladu Barešovou (Kunštát) a třetí místo patří Aleně Žákovské (Horizont kola Novák Blansko).

Jelikož se však do celkového hodnocení započítává nejlepších 14 závodů z 26 pořádaných, tak do celkového pořadí mohou promluvit i běžci, kteří ještě maximálního počtu započítávaných závodů nedosáhli. Věříme, že se to vše ještě pořádně „zamotá“.

A co nás čeká v nejbližších dnech? V říjnu se můžete zúčastnit následujících závodů – Běh okolo Klosterrmannovy studánky (14.10.2012 v Rudici) a Hořická rokle (20.10.2012 v Hořicích nad Blanskem). Je důležité připomenout, že na závodě v Rudici a na Hořicích jsou vypsány i dětské kategorie, které se započítávají do celkového hodnocení letošního ročníku Okresní běžecké ligy.

Výsledkový servis a aktuální dění při OBL 2012 mohou příznivci běhu sledovat na webu www.oblblansko.cz. Na vaše případné dotazy a připomínky budeme rádi reagovat na naší e-mailové adrese obl@oblblansko.cz.

Jiří Vrtílka