Rudice, Hořice – obnovená tradice

24. října 2012, sport, přečteno: 3455×

Na sklonku října se nám v termínovce Okresní běžecké ligy sešly, dva víkendy po sobě, velice pěkné závody. Oba svým obnovením, navazují na dlouhou tradici z předešlých let. V případě Hořické rokle, to bylo navázání dvojnásobné, neboť letos se vrátila na původní profil trati.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V loňském roce museli pořadatelé z důvodu lesní kalamity improvizovat a vést trať jiným způsobem. Letos se díky několika brigádám podařilo původní trasu vyčistit, za což jim patří upřímné poděkování.

Pojďme ale postupně a začněme 14. října 2012 v Rudici. Zde se na 4. ročníku Běhu okolo Klostermannovy studánky sešlo celkem 27 běžců, kteří vyrazili na trasu 12 kilometrů. Na poloviční trati, tj. jednom okruhu kolem Klostermannovy studánky se postavilo celkem 16 žen a 5 juniorů. Oproti loňskému roku došlo na hlavní distanci k poklesu o 13 účastníků, nicméně je potřeba zdůraznit, že se zvýšil poměr mezi celkovým počtem účastníků a počtem těch, kterým se započítávají body do celkového hodnocení OBL. Naproti tomu počet účastníků na šesti kilometrové trati narostl o 8 účastníků

Podzimní počasí bylo k závodníkům příznivé. Přes počáteční nízkou oblačnost a mlhu se na ně při doběhu do cíle usmálo sluníčko a při vyhlašování výsledků to bylo mnohdy na tričko s krátkým rukávem.

V posledních letech se vítězem tohoto závodu v hlavní kategorii stává Pavel Dvořák z klubu Biatlon Prostějov a ne jinak tomu bylo i letos. Vyhrál v čase 45:58 min. Druhé místo obsadil Vladan Henek z RBK Blansko a třetí místo celkově obsadil Gustav Grün z AC Okrouhlá.

V kategorii žen se na startu objevila favoritka letošního ročníku v ženských kategoriích Milada Barešová z ASK Blansko a svůj start proměnila v první místo. Druhé místo obsadila Kateřina Šustrová z Prostějova a třetí místo obsadila Petra Němcová z Boskovic. Rozestupy mezi ženami byly relativně vysoké a tak jsme se finiše na cílové rovince zase nedočkali.

V Rudici byly vyhlášeny i dětské kategorie a tak se o body do celkového hodnocení mohli „poprat“ i mládežnické naděje. Mladší žákyně a mladší žáci absolvovali trať v délce 1.110 metrů a straší žákyně a žáci trať v délce 1.500 metrů.

Pořadí v cíli bylo následující:

mladší žákyně:

  1. místo – Lenka Suchá, ASK Blansko
  2. místo – Adriana Horňová, ACT Tiro Blansko
  3. místo – Gabriela Fialová, AK Blansko Dvorská

mladší žáci:

  1. místo – Michal Zamazal, AK Blansko Dvorská
  2. místo – Filip Zeman, Vyškov
  3. místo – Maxmilián Beránek, AK Blansko Dvorská

starší žákyně:

  1. místo – Kateřina Fialová, AK Blansko Dvorská
  2. místo – Michaela Hrubá, AK Blansko Dvorská

starší žáci:

  1. místo – Jan Štoudek, Doubravice nad Svitavou

Celkem se v Rudici sešlo 15 závodníků v dětských kategoriích a jejich výkony byly po zásluze ohodnoceny.

Na Hořické rokli se v sobotu 20. října 2012 sešlo účastníků podstatně více a to nejen v kategorii dospělých (53 mužů a žen), ale i v kategoriích mládežnických (53 ve všech různých kategoriích). Zda to bylo tím, že na Hořicích bylo slunko a v údolí Svitavy se dlouho držela mlha hustá tak, že by se dala krájet, nevíme. Nicméně účast udělala radost jistě všem.

Hořická rokle
Hořická rokle

Jak již bylo zmíněno, tak trať hlavního závodu se, po obětavé práci pořadatelů, vrátila do původních kolejí a nutno dodat, že profil trati byl skutečně „výživný“. Na jednom okruhu, který měřil 4 km, se nastoupalo bezmála 150 výškových metrů a závodníci tento okruh absolvovali dvakrát.

Na startu hlavního závodu, který byl přesně v 11:30 hod., se po delší době objevil Lukáš Olejníček z Newline Teamu, který svou účast proměnil v jednoznačné vítězství. Jeho čas 29:55 min. zaslouží na tak náročné trati velký obdiv. Druhé místo obsadil Vojtěch Grün z AC Okrouhlá, který je jedním z favoritů na celkové vítězství Okresní běžecké ligy. Třetí místo pak patří Josefu Cackovi z Tišnova. I ženy absolvovali celou tuto náročnou trať a absolutní pořadí bylo v cíli následující: 1. místo – Zdenka Komárková, Olešnice; 2. místo – Alena Žákovská – Horizont Kola Novák Blansko a 3. místo – Romana Vlčková. Střelka Brno. Je třeba podotknout, že všechny tyto ženy startovaly již ve veteránské kategorii.

Je třeba zmínit i vzrůstající formu Petra Boháčka z týmu AUTO RZ Boskovice, který je závod od závodu lepší a postupně se dostává do nejvyšších pater průběžného pořadí Okresní běžecké ligy.

Děti absolvovaly závody v kategorii od ročníku narození 2005 až do ročníku narození 1997, v délce tratí od 200 metrů do 2 300 metrů. Vzhledem k jejich počtu zmíním výsledky jen těch, kterým se body započítávají do celkového hodnocení.

Mladší žákyně: 1. místo – Lenku Suchá, ASK Blansko; 2. místo – Jana Tesařová, ACT TIro Blansko; 3. místo Gabriela Fialová, AK Blansko Dvorská.

Mladší žáci: 1. místo – Michal Zamazal, AK Blansko Dvorská; 2. místo – Filip Zeman, Vyškov, 3. místo – David Foller, Střelka Brno.

Starší žáci: 1. místo – Tomáš Křivánek, Střelka Brno, 2. místo – Michal Zamazal, AK Blansko Dvorská, 3. místo – Jan Štoudek – Doubravice nad Svitavou. Ve starších žákyních startovala pouze Kateřina Fialová z AK Blansko Dvorská a patří jí tedy 1. místo.

Ceníme si přístupu pořadatelů, kteří do svých závodů zahrnují dětské kategorie a to to zejména s na nesnáze, které s tím jsou spojené.

Do konce letošní ročníku Okresní běžecké ligy zbývají už jen 4 závody. V těchto je možno získat poslední body, které mohou rozhodnout o vítězích v jednotlivých kategoriích, ale i v celkovém pořadí. Tím dalším je Běh okolo přehrady Křetínky v sobotu 3. listopadu 2012 nebo Běh za Jedovnickým kaprem dne 10. listopadu 2012.

Rádi vás na nich uvidíme, ať už jako aktivní účastníky nebo fandící publikum.

Výsledkový servis a aktuální dění při OBL 2012 mohou příznivci běhu sledovat na webu www.oblblansko.cz. Na vaše případné dotazy a připomínky budeme rádi reagovat na naší e-mailové adrese obl@oblblansko.cz.

Jiří Vrtílka