Světem divadla vás proveze Kolotoč

1. října 2012, kultura, přečteno: 2947×

O staronovém podzimním festivalu divadla, tance, literatury a hudby s Jolanou Chalupovou, loutkoherečkou a členkou občanského sdružení Circulus.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 Kolotoč – co je to zač?

Kolotoč je festival s podtitulem „nejen divadelní“, protože jsme do něj zapojili i další druhy umění, kterými se členové sdružení Cirkulus zabývají a které k divadlu patří. Bude tam něco od tance, něco od hudby, samozřejmě divadlo a taky literatura. Je to zkrátka multižánrový festival. Kolotoč by měl sloužit k prezentaci práce divadla Kolárka, a také našich hostů, které jsme pozvali, protože nám jsou nějakým způsobem blízcí.

 Jací to jsou hosté a co přivezou?

Jedno divadlo je z Boskovic, jmenuje se Naboso, v Blansku docela známé. Přivezou divadelní hru Uvařeno na text Jáchyma Topola. To druhé divadlo se jmenuje Dno, je z Hradce Králové, ale jeho členové hodně hrají v Brně, například v Huse na provázku. Ti hrají takovou vtipnou věc, v níž je ústřední postavou panenka Fagi z komiksu. Divadlo odkoupilo autorská práva a zpracovalo komiks do podoby loutkových příběhů. Toto divadlo má také hudební skupinu, proto jsme toho využili, takže nejdříve bude divadelní představení, a to volně přejde do koncertu. Je to taková třešnička na dortu, kterou máme připravenu na čtvrtek.

 Co pro blanenské obecenstvo přichystalo samotné divadlo Kolárka?

Naše loutková skupina, jíž jsem členem, se už léta potýká s mýtem, že loutky jsou záležitost pro děti. Tuto obecnou představu bychom rádi nabourali, proto jsme připravili loutkové přestavení určené pro starší diváky na téma Dostojevského povídky Něžná. Kromě počinu loutkové skupiny přispěje do festivalového programu také činoherní skupina hrou inspirovanou filmem Kdo chce zabít Jesii. U této hry se vžila taková zvláštnost: má proměnlivý název, jmenuje se vždy podle aktuálního dne, kdy ji uvádíme. Dříve jsme ji hráli pod názvem Čtvrtek, ale zřejmě ji pro potřeby festivalu přejmenujeme na Pátek, protože právě v pátek bychom ji rádi uvedli.

 Počítáte s tím, že letošní Kolotoč nebude jediný a poslední?

Samozřejmě. Ve skutečnosti navazujeme na festival Blanenský divadelní podzim, z nichž první proběhl v roce 1998. Přemýšleli jsme, zda tento název neponechat, ale nakonec jsme se rozhodli pro Kolotoč. Divadelní podzimy si většina z nás pamatuje, zanechaly v nás příjemné vzpomínky. Festivalová atmosféra je nezaměnitelná. Setkají se lidé s podobnými zájmy, máme možnost představit veřejnosti naši práci. To je ostatně také cílem festivalu. Rádi bychom seznámili Blanenské s představeními, které jsme nastudovali.

 Jaké má divadlo Kolárka a občanské sdružení Circulus plány do budoucna?

Plány jsou pestré, ale život nás drží zpátky. Jen v naší loutkové skupině teď máme třetí maminku, to přináší závazky. Samozřejmě bychom rádi rozšířili repertoár a nastudovali další pohádky. Především však bychom byli rádi, kdyby sdružení Circulus fungovalo jako široká platforma pro všechny, kdo chtějí zrealizovat nějaký umělecký záměr, ať už jde o divadlo, tanec, hudbu nebo výtvarné umění. Také bychom v Blansku rádi zavedli tradici pravidelných divadelních čtvrtků, ale o tom více až po festivalu.

 Je někdo, komu byste jménem občanského sdružení ráda poděkovala?

To bezpochyby, zejména Základní umělecké škole Blansko za to, že poskytuje festivalu prostory, také městu Blansku a České spořitelně, které nás podpořili finančně. Zejména bych však chtěla poděkovat všem našim členům, i těm, co se na práci divadla nepodílí herecky, ale třeba jako technická podpora. Jejich vklad je neocenitelný, i když často není na první pohled vidět.

Festival Kolotoč bude zahájen ve středu 10. 10. a potrvá až do neděle 14. 10. Program a jeho případné změny je možné nalézt na stránkách www.divadlokolarka.cz nebo https://www.blansko.cz/kulturni-akce/