Služby pro rodiny poskytované na Blanensku Oblastní charitou Blansko

13. listopadu 2012, ostatní, přečteno: 3712×

Oblastní charita Blansko vyvíjí svou činnost na Blanensku již dvacátým rokem. Založením Centra pro matku a dítě (nynějšího Centra “PRO“/Pomoc Rodinám, Obětem/ Blansko) za podpory Města Blanska na podzim 1994 se ještě zvýšila intenzita a šíře jejích služeb pro rodiny v nouzi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Oblastní charita Blansko poskytuje služby jak rodinám funkčním, tak i rodinám vyrovnávajícím se s různou zátěží jako např. nemocí, zdravotním postižením člena rodiny nebo úmrtím. Zaměřuje se také na tzv. neúplné rodiny či patchworkovou rodinu (označení nových rodin).

V posledních třech letech si velmi uvědomujeme nutnost podpory a pomoci rodinám nacházejícím se v krizi, rodinám zadluženým nebo řešícím aktuální rozpad, ale i těm, kde se vyskytuje domácí násilí.

Všechny rodiny, které vychovávají děti či pečují o své blízké, kteří by bez pomoci a péče svého okolí nemohli zůstávat v domácím prostředí, si zaslouží naši zvýšenou podporu. Alarmující by pro nás mělo být to, že se tyto rodiny stále častěji, i díky úpravě našeho sociálního systému, ocitají v existenčních problémech.

To vše nám potvrzují počty rodin, kterým jsme poskytli naše služby. Jako příklad lze uvést  dvě z nich poskytované při Centru “PRO“ BlanskoKrizovou pomoc pobytovou, která loni pomohla 129 osobám a letos již 106. Dále sociální službu Azylové domy, která letos doposud poskytla pomoc 18ti matkám s 36 dětmi, v loňském roce pak 17ti s 36 dětmi. Z kapacitních důvodů jsme v letošním roce museli odmítnout tuto službu již 86ti ženám se 173 dětmi.

Podpůrnou síť pro jednotlivé členy rodiny však tvoří i mnoho dalších služeb, které sice práci s rodinou nemají ve svém názvu, ale přesto svojí činností pomáhají obtížnou situaci rodin řešit.

Za letošní rok již můžeme v rámci služeb a projektů Centra “PRO“ Blansko hovořit o již 750 rodinách, kterým jsme poskytli naši odbornou pomoc.

Z tohoto důvodu se stále více zabýváme aktivitami, které směřují k předcházení negativních jevů v rodině. Realizujeme vzdělávací a tréninkové aktivity pro rodiny s dětmi, podporujeme mezigenerační soužití v rodinách a ve společnosti. Nově zakládáme svépomocné skupiny, jejichž cílem je umožnit lidem, kteří se potýkají s určitými problémy, aby se setkali s ostatními, kteří jsou v podobné situaci.

Vzhledem k tomu, že naše organizace nemá služby zaměřené na osoby závislé, jsme velmi rádi, že již rok se nám také daří aktivní spolupráce se společenstvím Anonymních alkoholiků. Z našich zkušeností víme, že problém alkoholu v rodinách je velmi rozšířený. Alkohol je dostupným řešením problémů pro mnoho lidí, což má velmi negativní vliv na fungování nejen celé rodiny, ale i uplatnění se na trhu práce, tudíž se následně stává problémem celé společnosti.

Oblast činností Oblastní Charity Blansko je tedy velmi rozsáhlá a rozmanitá. Ačkoli kapacitní možnosti této instituce nejsou neomezené, jejím hlavním principem zůstává základní poslání, a to pomáhat bližnímu v nouzi.

Veškeré informace o našich službách a formách pomoci najdete na www.blansko.charita.cz.


Mgr. Blanka Bendová

Oblastní charita Blansko