Ulicí Žižkovou se opět jezdí – po nové silnici

23. listopadu 2012, ostatní, přečteno: 2889×

O probíhajících opravách místní komunikace na ulici Žižkově jsme již dříve informovali. Dnes jsou práce již dokončeny a ulicí se opět jezdí po novém povrchu a chodí po opravených chodnících.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Ulice Žižkova patřila opravdu k těm nejhorším v Blansku. Na bídný stav silnice upozorňoval v Otázkách a odpovědích na webu také jeden z jejích pravidelných uživatelů: „Momentální stav je takový, že po silnici nelze přejet vozem aniž by kola nenajela do obrovských děr. Pokud nevlastníte terénní vůz, počítejte s tím, že chytnete o spodní část vozu. Vozovka je rozpadlá až po základní násep z kamenů. Tyto kameny odlétávají od projíždějících vozů a je jen otázkou času, kdy někoho zraní. Důkaz naleznete na přilehlém chodníku, kde spousta těchto kamenů leží.“

Město mělo letos v plánu silnici opravit, ale jen jednu její část. „V letošních akcích byla zařazena oprava jen asi poloviny ulice Žižkovy. Nakonec je spravena celá, a to ze dvou důvodů. Jednak se nám v soutěžích podařilo získat dodavatele s nižší cenou a dále se měla opravovat další část ulice Masarykovy, ke které nakonec nedošlo z důvodu plánovaných oprav vodovodů a kanalizací v roce 2013 a byla tedy přesunuta do dalšího roku,“ objasnil, co napomohlo k opravě celé ulice místostarosta Jiří Crha.

místostarosta Jiří Crha

V ulici byly opraveny vodovodní přípojky Vodárenskou a.s. za asi 370 tisíc korun. Opravu povrchu komunikace a přilehlých chodníků již hradilo město Blansko a utratilo za ni 2,55 milionu Kč. Oprava začala na konci léta a veškeré práce byly hotové k ke konci října tohoto roku.

Na ulici Žižkově sídlí Základní škola speciální zaměřená na postižené děti. Proto potřebovala mít do školy co nejsnazší přístup. To se podařilo vyřešit dohodou všech stran. „Náš odbor komunální údržby a firma, která realizovala práce, spolupracovaly se školou tak, aby byl zajištěn pohodlný přístup do školy, takže v tomto ohledu zde nenastal žádný problém,“ uvedl Crha.

Oprava ulice Žižkovy ale nebyla jedinou podobnou investiční akcí v letošním roce. Opravena byla i ulice Palackého, chodníky na ulici Chelčického a Hybešově. A dokončovány jsou autobusové zastávky a chodníky na ulici Bezručově. Po prosincové změně jízdních řádů tam již budou zastavovat autobusy, doplnil místostarosta.

Stanislav Mrázek