Pozvánka na výstavu: Krištof Kintera

14. ledna 2013, kultura, přečteno: 3993×

Sochař Krištof Kintera patří mezi nejvýraznější umělecké osobnosti posledních let. Pro jeho tvorbu je charakteristický posun reality směrem k fantasknímu, které se nejeví jako nadbytečné, případně nevšední. Naopak představuje nedílnou, v dnešním pragmatickém světě potlačovanou součást každodennosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Krištof Kintera

19.01.–20.02.2013
vernisáž 19.01. od 17:00 hodin
Galerie města Blanska


Jeho sochy-objekty často vznikají pomocí kombinování a přetváření předmětů každodenní potřeby (židle, fén, kolo, kočárek), dosahuje tak technicky promyšlených soustrojí připomínající perpetuum mobile, vynálezy a tajemné útvary žijící si svým vlastním životem. Úspěšnost Kinterových děl nás tak přesvědčuje o tom, že i věci nesrozumitelné, nepochopitelné mohou fascinovat a bavit.

Kintera

V devadesátých letech Kintera vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze pod vedením Milana Knížáka. Jeho výtvarné aktivity se vyznačují širokým záběrem, v roce 2006 byl autorem vizuálního konceptu pro osmý ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, spolupodílel se také na skandalizované instalaci Entropa, kromě své vlastní umělecké činnosti se věnuje i kurátorování výstav.

Jana Písaříková