Blanenská dvěstěpadesátka letos již po sedmnácté

25. února 2013, sport, přečteno: 3575×

V sobotu 23. února 2013 proběhl v blanenském krytém bazénu již 17. ročník ojedinělého závodu Blanenská dvěstěpadesátka za účasti sportovců z 14 místních skupin různých měst České republiky, kteří závodili v několika věkových kategoriích. Nejmladším z nich bylo pouhých 15 let.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Blanenská dvěstěpadesátka je již tradiční akcí, která má v našem městě svoje místo a jež si i přesto, že se jedná o skutečně velmi náročnou soutěž, získala své příznivce, kteří se díky ní do Blanska velmi rádi vracejí.

Jak již název sám napovídá, celková délka závodu je 250 m. Podmínky závodu jsou nekompromisní, předem dané a identické pro muže i pro ženy a odpovídají tak reálným podmínkám v situacích, při kterých je zásah vodních záchránařů nezbytný.

Blanenská dvěstěpadesátka

Aby k takovým situacím v praxi docházelo co nejméně, vodní záchranáři se podílí na hlídání bezpečnosti na umělých a přírodních koupalištích, bazénech i jiných vodních nádržích. VZS však zabezpečuje i různé závody na divoké vodě, triatlonové a jachtařské soutěže, závody motorových člunů nebo soutěže ve vodním lyžování. V rámci Integrovaného záchranného systému v součinnosti s Hasičským záchranným sborem provádějí záchranné a potápěčské práce na vodních plochách nebo při živelných pohromách.
Dalo by se tedy předpokládat, že se jedná o organizaci, která nemusí čelit problému nedostatku finančních prostředků nezbytných ke svému fungování. Skutečnost je však jiná.

V raných počátcích VZP byly podmínky existence snazší, její činnost byla velmi propracovaná e vcelku nenarážela na zásadní problémy. Dnes je situace poněkud odlišná“, říká Lubomír Pokorný z  MS VZS Blansko. „Určité pomoci se nám dostává ze strany města, kraje a samozřejmě sponzorů, za kterou jsme velmi rádi, nicméně bez systému samofinancování bychom nemohli vůbec existovat. Je to škoda, protože právě na jižní Moravě operuje jen velmi málo místních skupin, záběr blanenské MS je tedy poměrně široký, mohla by mít lepší podmínky ke své práci“, upřesňuje Pokorný.

S organizací Blanenské dvěstěpadesátky se zde však počítá každoročně. Ačkoli se jedná vůbec o nejtěžší závod ve vnitřních bazénech, který vyžaduje maximální připravenost, je o něj stále velký zájem. V duchu přátelské atmosféry si zachránáři z celé republiky mohou nejen ověřit svoje fyzické síly, ale také pracovat na svém výkonnostním růstu.

Blanenská dvěstěpadesátka

Závodů se zpravidla účastní již známé tváře, nicméně nastupuje i nová generace mladých sportovců, kteří se dokážou i ve velké konkurenci dobře prosadit.
Na letošním ročníku nechyběly týmy z Plzně, Dvora Králové nad Labem, Frýdku Místku, Českých Budějovic (letos poprvé stejně jako mužstvo z Jablonce nad Nisou), Brna a mnoha dalších měst. Po dlouhé přestávce přijel i tým z Třebíče.


Blanenská dvěstěpadesátka

Celou akci zahájil starosta města Blanska Ing. Lubomír Toufar. Z jeho rukou také na závěr ti nejlepší obdrželi svá ocenění. Byli to:

Kategorie M15 (chlapci 15-17 let):
1. místo: Vít Pekárek, Jablonec nad Nisou, 05:48,82
2. místo: Ondřej Hejrovský, Plzeň-město II, 06:14,42
3. místo: Daniel Mik, Těrlicko, 07:11,24

Kategorie M18 (muži 18-40 let):
1. místo: Jakub Piňos, Brno-střed, 04:47,18
2. místo: Michael Kopřiva, Blansko, 05:03,78
3. místo: Michal Vondráček, Blansko, 05:07,54

Kategorie M40 (muži nad 40 let):
1. místo: Michal Špaček, Blansko, 04:53,50
2. místo: Ing. Luboš Švanda, Brno-střed, 05:35,10
3. místo: Mojmír Vágner, Blansko, 05:57,86

Kategorie W15 (dívky 15-17 let):
1. místo: Anna Bímová, Jablonec nad Nisou, 06:14,25
2. místo: Lenka Jindřichová, Brno-město, 06:49,66
3. místo: Jana Ansorgová, Brno-střed, 06:28,79

Kategorie W18 (ženy 18-40 let):
1. místo: Hana Nováková, Těrlicko, 05:48,30
2. místo: Hana Křesálková, Těrlicko, 05:56,31
3. místo: Eliška Hutová, Brno-město, 05:56,34

Kategorie W40 (ženy nad 40 let):
1. místo: Alžběta Pavelková, Frýdek-Místek, 10:31,51

Na sobotní večer pak připravil pro účastníky závodu Český červený kříž Druhou záchranářskou plesovou zábavu v Dělnickém domě, kde si mohli vyměňovat své zážitky a zkušenosti, současně se zvali na další záchranářské akce, které se uskuteční v tomto roce.

Jana Navrátilová