Informace o nových webových stránkách

13. února 2013, ostatní, přečteno: 3350×

Webové stránky města Blanska se o druhém únorovém víkendu dočkaly nové podoby. Ta by měla přinést především lepší přehlednost a možnosti pro další rozšíření webu o nové informace. Zatím běží ve zkušebním provozu, mění se a obsah je průběžně doplňován a aktualizován.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Struktura webových stránek zůstala až na výjimky zachována, takže návštěvník by se v nich neměl úplně ztrácet a měl by být schopen dohledat požadovanou informaci.

V patičce webu je uveden odkaz na kontakt na webmastera stránek. Pokud naleznete na stránkách chybu, nebudete moci něco najít nebo vám tam bude nějaká informace scházet, popište prosím, jak jste k chybě došli či co a jak jste hledali a pošlete mně zprávu. Samozřejmě můžete také napsat, co všechno je úplně špatně a nebo třeba i co se vám naopak líbí. Budu rád za každý názor.

Nové je rozdělení hlavního menu na části oslovující hlavní cílové skupiny, a to občan, podnikatel a turista. V nich jsou odkazy, které nejčastěji ta která daná cílová skupina vyhledává.

Nové stránky by měly více klást důraz na činnost městského úřadu a jeho služby občanům. Postupně budou přibývat informace v rámci jednotlivých odborů. Zpracováváme např. vlastní životní situace – návody na vyřízení žádostí na Městském úřadu v Blansku.

Další věcí je oproštění se od suplování činnosti regionálního serveru se zaměřením na celý okres Blansko a přesun k informování o dění ve městě a jeho městských částech. Proto už nejsou na webu odkazy na ubytování pro celý okres, ani seznam obcí celého okresu. Pro představu, v těchto případech zůstalo jen ubytování v Blansku a městských částechpřehled obcí v rámci ORP.

Také propagace Moravského krasu je dnes jen na jedné stránce a pamětihodnosti a turistické cíle v širším regionu dnes najdete na specializovaném serveru pro turisty Blanensko.cz.

Nejvíce dotazů zatím přišlo na Otázky a odpovědi. Tato sekce byla provozována na zastaralém systému, který již není součástí nových stránek. Počítáme s tím, že tato služba se na web v mírně obměněné podobě vrátí.

Ti, kteří používají RSS pro sledování nových článků, mají dnes možnost zvolit si z více možností. Mohou sledovat všechny články na webu nebo např. jen ty týkající se městského úřadu. Postupně přibudou další možnosti – úřední deska, veřejné zakázky, kulturní akce nebo upozornění na změny na jednotlivých stránkách. Odkaz RSS zdroje najdete v patičce.

Nové stránky nabízí tzv. adaptivní design. Jednoduše řečeno se jedná o to, že se přizpůsobí velikosti zařízení či velikosti okna prohlížeče. To usnadní jejich prohlížení na mobilních zařízeních, tabletech a pod.

Stanislav Mrázek