Lidé zneužívají tísňovou linku, policisté tak vyjíždějí mnohdy zbytečně

8. února 2013, tiskové zprávy, přečteno: 3522×

Policisté na Blanensku a na Vyškovsku v několika případech ročně vyjíždějí řešit oznámení, které si někdo vymyslel a zavolal je na tísňovou linku 158. Pokud se ale ukáže, že lidé linku zneužili a policisté vyjížděli zbytečně, čeká je několikatisícová pokuta od telekomunikačního úřadu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Dvoutisícovou pokutu tak dostal například muž, který vloni v létě volal na policii, že se mu v Blansku ztratilo auto značky Škoda Superb. Policisté následně zjistili, že mužem popsané auto není vůbec vedeno v registru vozidel. Muž byl navíc v silně podnapilém stavu a nebyl schopen k autu uvést žádné další informace.

Pokutu ve stejné výši pak musel uhradit také další muž, který policii na tísňovou linku oznámil, že byl v Blansku na kruhovém objezdu napaden osmi mladíky ozbrojenými střelnými zbraněmi. Ukázalo se, že se nic takového nestalo, nikdo nebyl napaden, ani jinak ohrožen. Další člověk pod vlivem alkoholu tak zase na tísňovou linku oznámil, že byl napaden policisty. I toto jeho obvinění se ukázalo jako nepravdivé a zlomyslné.

Mezi volajícími jsou také občané, kteří tísňovou linku zneužívají pravidelně. Obavy o svoji manželku a syna tak volával pravidelně muž z Adamova, a to i přesto, že jej operátoři tísňové linky mnohokráte upozorňovali, že jeho volání je protiprávní.

Největší raritou pak bylo oznámení chlapce, který nám na linku zavolal, že nalezl mrtvolu svého otce. Usvědčila jej, ale skutečnost, že si vymyslel adresu, kde se měl nacházet. Uvedl totiž, že mrtvý leží v desátém patře bytového domu v jedné z blanenských ulic. V uvedené ulici ale jsou pouze rodinné domky.

V roce 2012 policisté na Blanensku a Vyškovsku řešili 13 případů zlomyslného volání. Zjištěné přestupky oznámí k dalšímu řešení Českému telekomunikačnímu úřadu. Ten za neoprávněné volání na tísňové linky může uložit sankci až do 100 tisíc korun.

por. Mgr. Iva Šebková