Manželství je umění!

13. února 2013, ostatní, přečteno: 3288×

Národní týden manželství, který si letos připomínáme ve dnech 11.–17. února, má zajímavé motto, které zní „Manželství je umění“. Zvu vás nyní ke společnému, možná trochu netypickému, podumání nad tím, jak si lze tato slova vykládat.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Článek poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy k Národnímu týdnu manželství.

Uvažujeme-li o umění, jedna koncepcí, která se datuje do starověku a byla rovněž využívána ve středověku, nám předkládá 7 jeho podob, která nazývá „svobodnými uměními“. Výčet je vzhledem k tomu, jak chápeme pojem „umění“ dnes, překvapivý. Jedná se o trivium, jehož součástí byla gramatika, rétorika a dialektika – logika. Dále o kvadrivium, kam se řadily aritmetika, geometrie, astronomie a hudba. Umění – svobodná – neboť se jim mohli věnovat jen lidé volní – se vyučovala na vysokých školách.

Jak by to asi vypadalo, kdybychom si představili těchto sedm disciplín tak, jak je využíváme v manželství?

Gramatika se váže ke struktuře. Překlopíme-li tento pojem do manželství, odkazuje na uspořádání jeho členů, na jejich pozice vůči sobě. Na způsob utvoření celého vztahu. Uměním je pak najít ten správný poměr, aby se oba mohli cítit bezpečně a respektovaně.

Rétorika je spjata s tím, jakou formu dáváme obsahu, který sdělujeme. Jak spolu mluvíme? Jaké používáme argumenty, jak s nimi pracujeme? No, řekněte, není to umění, dokázat se efektivně a příjemně spolu dohovořit? Tak, abyste oba měli v závěru pocit, že to byl přínosný a smysluplný rozhovor?

Logika nám říká, co z čeho vyplývá, přispívá k našemu racionálnímu uchopování světa. Pomáhá nám tak v orientaci v informacích. Kolikrát vám už v řešení společného problému posloužila analýza situace k přijetí těch správných kroků? Umíte i tohle „umění“?

Aritmetika jako věda o číslech přináší do partnerského vztahu prvek mnohdy palčivé reality. V manželství máme společné jmění. A tak mnohdy spolu počítáme. Peníze, věci hmotné povahy a někdy děláme bilanci i u těch nehmotných. Čím lépe oba ovládáme aritmetiku, tím uspokojivěji můžeme v našem vztahu hospodařit.

Geometrie může být na první pohled manželství vzdálená. Uvědomíme-li si ale, že právě i vzdálenostmi se zabývá, ihned vidíme její dopad. Jsme si tak blízko, jak chceme být? Co vyhovuje mně a co zase tobě? Najdeme pro sebe v každém období našeho vztahu tu správnou vzdálenost? Nezamotáme se do partnerského trojúhelníku či nějakého víceúhelníku? A jak se případně vrátit do takového tvaru, který by se nám líbil?

Partnerskou astronomii pak můžeme chápat jako vědu o pohybu „planet“ – jen ve formě členů rodinného systému. Tedy o dynamice zahrnující přibližování, vzdalování se, rotace, zániky i vzniky. Umění astronomie nám dává do ruky nástroj umožňující vyznat se v tom, co se s naším manželstvím, potažmo rodinou, aktuálně děje a co můžeme v našem fungování zlepšit.

Vrcholem kvadrivia je hudba, nauka o harmonii. Dovolím si tvrdit, že právě harmonii lze popsat jako cíl, ke kterému se v našich vztazích snažíme směřovat. I ve vztazích, stejně jako v triviu a kvadriviu, je to meta, k níž se můžeme přibližovat právě zvládáním jednotlivých předchozích stupňů. Přičemž u žádného z nich nelze přesně říci, zda jej ovládáme či nikoli, jde spíše o míru, v jaké jsme se danému umění naučili.

Závěrem tohoto článku bych vám všem ráda popřála, aby se vám v manželství dařilo. Abyste si osvojovali nové poznatky z výše uvedených disciplín, a pokud se vám něco nevede, nevzdávali se. Místo toho, když aktuálně vaše dovednosti a znalosti k naplňování některého z umění nestačí, abyste dokázali vyhledat takovou pomoc, která by vám, ať už bojujete s triviem či kvadriviem, prospěla k dovednějšímu zvládání situace. Všichni se přece pořád učíme…

V této souvislosti ještě musíme připomenout fungování manželských a rodinných poraden, kde svoje trápení a potíže ve vztazích můžete bezplatně zkonzultovat a hledat zde cesty, jak se (nejenom) v jednotlivých zmíněných uměleckých oborech zdokonalit.

Autorka textu: Mgr. Eva Habětínková

Asociace manželských a rodinných poradců; seznam poraden www.amrp.cz