Jihomoravský kraj opět ocení nejlépe opravené památky

14. března 2013, kultura, přečteno: 3367×

Do soutěže mohou být navrženy památky (i dílčí části) opravené v roce 2012. Návrhy může podávat kterýkoliv občan, k nominaci bude též vyzvána odborná veřejnost a starostové obcí, na jejichž území se památky nacházejí. Účastníkem soutěže se stane vlastník navrženého objektu. Písemný návrh lze zaslat písemně dopisem nebo e-mailem na odbor kultury a památkové péče Jihomoravského kraje až do 31. března 2013.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Cílem soutěže, která se koná již pošesté, je vhodná motivace vlastníků kulturních památek k jejich příkladné obnově, propagace památek na jižní Moravě a také seznámení široké veřejnosti s problematikou památkové péče. I v Blansku jsou památky, které splňují kritéria pro účast v této soutěži, a můžete je tak navrhnout. Z navržených památek bude soutěžní komisí vybráno maximálně 30 nejlepších návrhů, které budou soutěžit o ceny ve třech kategoriích:

1. velké stavby (hrady, zámky, kostely, kláštery, fary, tvrze, hospodářské dvory,...)
2. díla výtvarného umění (obrazy, sochy, nástěnné malby,…), při jejichž obnově se uplatňuje metoda restaurování
3. drobné stavby (lidové stavitelství, kapličky, zvoničky, boží muka, …).

Blanenské památky opravené v roce 2012

Velké stavby

  • Blanenský zámek – v roce 2012 proběhla za přispění financí z fondů EU oprava nádvoří zámku a přestavba expozic.

Drobné stavby

  • Boží muka u Horní Lhoty – oprava malé památky.
  • Kaplička na Klepačově – v roce 2012 proběhla oprava památky.
  • Kaplička v Horní Lhotě – v roce 2012 proběhla oprava památky.

Opravena byla také například busta Boženy Němcové v Blansku nebo pamětní deska na rodném domě Ludvíka Daňka na Hořicích.

kaplička na Klepačově
Kaplička v Horní Lhotě před a po opravě. Foto: archiv odboru ŠKOL

Do soutěže mohou být navrženy památky (i dílčí části) opravené v roce 2012. Návrhy může podávat kterýkoliv občan, k nominaci bude též vyzvána odborná veřejnost a starostové obcí, na jejichž území se památky nacházejí.

Písemný návrh lze zaslat na odbor kultury a památkové péče Jihomoravského kraje, Žerotínovo nám. 3/5, 601 82 Brno, e-mailový návrh na adresu: ok@kr-jihomoravsky.cz . Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. března 2013.

Fotografie vybraných památek a doprovázející popisné texty budou uveřejněny na webových stránkách Jihomoravského kraje www.kr-jihomoravsky.cz . Hlasování proběhne formou SMS (od 1. do 24. května 2013), přičemž z jednoho telefonního čísla může být zaslán pouze jeden hlas. Na webové stránce soutěže bude umístěn jednoduchý návod, jak při hlasování postupovat. Dle počtu obdržených hlasů se stanoví konečné pořadí a přidělí ceny. Souhrnné ocenění 300.000 Kč bude rozděleno mezi první tři památky.

red