Zahájení turistické sezony: Nejvíc lidí, kteří mají „Všech pět P pohromadě“ aneb Pivovarští poutníci přinesou předmětů pětici

6. března 2013, cestovní ruch, přečteno: 4297×

Aktivity spojené se slavnostním zahájením turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí není třeba čtenářům jistě dlouze představovat. Už po sedmé je mají první dubnovou neděli ve své společné režii města Blansko, Boskovice a spolu s nimi Pivovar Černá Hora, na jehož nádvoří vždy celá akce vyvrcholí.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Její téma se každý rok mění, ale pokaždé se odehrává ve znamení pohodové jarní nálady, dobrého jídla a pití, country muziky a taky pořádné porce recese.  A tak ani letošní ročník, který proběhne v neděli 7. dubna 2013, tuto tradici nepřeruší. (Plakát k akci si můžete stáhnout zde.)

I když to za oknem možná ještě tak nevypadá, jaro se blíží mílovými kroky a za dveřmi je nová turistická sezona. Kam jinam se vydat na svůj první jarní výlet než do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu. Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích,  které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit kulturního programu a ve 14:00 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.

Náš region je, jak známo, turistice zaslíbený a blanenský Klub českých turistů navíc letos oslaví své 110. výročí vzniku... Ovšem co vlastně dělá pořádného turistu turistou? Když někoho chválíme, říkáme o něm, že má „všech pět pohromadě“, nebo že má „všech pět P“. Ale co je těch pravých turistických „pět P“? Na tuto otázku se letos během slavnostního zahájení sezony pokusíme odpovědět.

Je totiž nepsaným pravidlem, že součástí této akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplině. Ani letošek nebude výjimkou. Bude to opět rekordní pokus konaný na počest veleducha Kašpara Krásy Blanenského, který byl vášnivý turista a tak měl jistě taky všech pět P pohromadě. Proto organizátoři hodlají vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord právě v počtu lidí na jednom místě, kteří mají turistických „Pět P“.

V bráně pivovaru, kam dorazí turistické pochody, budou 07. dubna 2013 už od 11:30 do 14:00 hodin opět umístěna dvě sčítací místa, kterými budou účastníci akce procházet. Započítán bude každý, kdo prokáže že „má pět turistických P“, tj. ,má u sebe pět libovolných věcí, které jsou využitelné pro turistiku a začínají písmenem „P“: na výběr je tak kupříkladu: pláštěnka, peníze, pas, pohorky, pohlednice, plánek (trasy či města), pokrývka (hlavy či těla), pytel (spací), placatice (s něčím ostřejším) atd. Dalším nápadům na předměty využitelné pro turistiku s „P“ na začátku se meze nekladou.

Pro ty, co často vyráží na túru se svým čtyřnohým miláčkem, je započitatelný i pes. Naopak párek nebo pivo (či jiné pití) započitatelné nejsou, protože tyto dvě věci obdrží každý účastník rekordu jako obvykle na místě ihned po svém započtení. Započitatelný není ani turistův partner, neboť člověk přece není věc. Výsledky rekordního pokusu budou, jak už je dobrým zvykem, vyhlášeny v rámci slavnostního zahájení sezony. A účastníky zase čeká i něco navíc:

Poutníkům, pokud přinesou (příp. přivezou) pět předmětů potřebných pro pochod, pochopitelně přináleží párek plus pivo, popřípadě, pakliže publiku představí předmět počertech pozoruhodný, prima prémie potěšených pořadatelů. Přítomným, pokud posedí, popijí, poslechnou písničky Praku, pak posléze poskytneme perfektní příležitost pobrat přehršel pěkných propagačních předmětů prostřednictvím pravidelné položky programu, představované poctivým prolosováním předaných papírových poukázek.

Proto prosím přijměte pozvání. Popadněte pět příslušných propriet, poutahujte pohorky, přifoukněte pneumatiky, přibalte proviant, potom pojďte (pojeďte), protože putování po polních pěšinách přibližujících pocestné pivovaru, přináší při pěkném počasí (případně přeháňkách) prokazatelně překrásné prožitky!

Turistické pochody do Pivovaru Černá Hora

Start z Blanska
Proběhne mezi 8. a 10. hodinou na zámku a po obvyklých trasách:
09 km – Hořice – Jedle – Černá Hora
12 km – Blansko zámek – Hořice – Jedle – Černá Hora
25 km – Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd u Černé Hory – Lubě – Žernovník – Černá Hora
30 km – Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Rájec-Jestřebí – Blansko
50 km – Blansko zámek – Šebrov – Jedle – Černá Hora – Doubravice – Kuničky – Petrovice – Blansko

Pro ty, kteří se chtějí vydat po 9 km dlouhé trase Hořice – Jedle – Černá Hora, zde bude opět možnost výjezdu na Hořice autobusem. Odjezdy autobusu v 8:30, 9:00 a 9:30 h z parkoviště nad bowlingem.

Start z Boskovic
Odjezd autobusem v 9:00 h z parkoviště u restaurace Zlatá růže směr Hořice, Šebrov.

Pěší turistické trasy:
9 km – Hořice – Hořický hřbet – Jedle – Černá Hora
13 km – Šebrov – Hořický hřbet – Jedle – Černá Hora

Cyklotrasa:
25 km – Boskovice – Černá Hora–Boskovice

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU

11.30–14.00 h – sčítání osob pro vytvoření rekordu „Nejvíce lidí, lidí na jednom místě, kteří mají turistických „Pět P“.

  • v průběhu celého odpoledne bude hrát kapela Prak

  • doprovodný program – prezentace novinek v oblasti cestovního ruchu na Blanensku a  Boskovicku

14.00 h slavnostní zahájení turistické sezony
15.00 h vyhlášení výsledků rekordního pokusu a ocenění nejoriginálnějších „Pěti P“, losování cen
16.00 h rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí

Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace turistických zajímavostí regionu a losování o zajímavé ceny.

Mgr. Jiří Kučera