Objasněnost trestných činů spáchaných v Blansku se pohybuje okolo 45%

14. března 2013, tiskové zprávy, přečteno: 2995×

Krádeže a vloupání, sprejerství a loupeže – to jsou nejčastější trestné činy, které šetří policisté na území města Blanska. Pachatele často pomáhá dopadnout i kamerový systém, instalovaný v 15 nejrizikovějších zónách ve městě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Policie ČR v Blansku se dlouhodobě potýká zejména s problémem sprejerství. Poškozeny bývají především garáže, elektrorozvodny, bytové nebo rodinné domy a budovy škol. „Objasnit tyto trestné činy je poměrně náročné, vloni byl odhalen v Blansku pouze jediný pachatel. K vyšší objasnitelnosti této trestné činnosti by však mohli napomáhat především sami obyvatelé města. V případě zavolání na linku 158 a sdělení této skutečnosti pracovníkům policie by bylo možné zadržet pachatele přímo při činu“, vysvětluje tisková mluvčí por. Mgr. Iva Šebková.

Několikrát do týdne policisté vyjíždějí především k obchodním domům, kde řeší s lidmi odcizené kabelky nebo peněženky včetně platebních karet. Zloději lidi okrádají nejen při nakupování, ale mnohdy také na parkovištích při překládání nákupu z košíků do vozidel. V okolí nákupních center také stále narůstá nehodovost, jejíž objasněnost je bohužel poměrně nízká, neboť se často stává, že řidič, který nehodu či škodu na jiném voze zaviní, jednoduše z místa odjede. „Zajímavým případem byl v loňském roce muž, který se rozhodl splácet své dluhy tím, že se pravidelně vloupával do aut v Blansku a v Moravském krasu a způsobil tak celkovou škodu přesahující 870 tisíc“, říká tisková mluvčí. 

Českými médii také proběhla zpráva o odhalení varny pervitinu. Čtyřiadvacetiletý muž dlouhodobě závislý na pervitinu vyráběl tuto drogu z volně dostupných léků. Část užíval sám, část pak prodával dalším toxikomanům. V únoru byl muž zadržen a při domovní prohlídce byly zabaveny i veškeré pomůcky na výrobu drogy.

Z násilných trestných činů jsou nejčastějšími loupeže. V Blansku jich bylo vloni deset. Ve většině případů se jednalo o loupežná přepadení obsluhy barů, heren nebo restaurací. Objevují se ale také přepadení osob přímo na ulici. Výjimkou však nejsou ani případy, kdy se útočníky stávají nezletilí. V tomto směru je důležitá prevence. Pokud dojde k přepadení policie radí, že není příliš vhodné se bránit, hrozí tak vážné poškození zdraví.

Častá je také trestná činnost páchaná na seniorech, při níž skupiny, zejména osob romské národnosti, cíleně vyhledávají samostatně žijící osoby vysokého věku. Poté pod různými záminkami vniknou do jejich domu a odcizí finanční hotovost nebo jiný majetek. Jednání pachatelek (většinou se jedná o skupinu žen, doprovázených mužem) je vysoce organizované s přesným rozdělením činností. Obvykle jedna až dvě ženy seniora „zabaví“ a ostatní cíleně prohledávají jeho dům.
Jeden z takových případu popisuje por. Mgr. Iva Šebková: „V květnu loňského roku policie řešila případ okradeného třiaosmdesátiletého muže. Ten žil sám v rodinném domě v Blansku. Měly jej navštívit dvě ženy, které mu vzaly asi 30 tisíc korun. Jak přesně ke krádeži došlo se, ale kriminalistům nepodařilo zjistit, protože okradený měl Alzheimerovu chorobu v pokročilém stádiu. Případ se bohužel nepodařilo objasnit a byl proto odložen. Je neustále třeba apelovat na seniory, aby v žádném případě nedůvěřovali neznámým lidem a nepouštěli je do svých domovů“, uzavírá Šebková.

Policisté v Blansku bohužel musí řešit i případy domácího násilí. Nemusí se vždy nutně jednat o násilí páchané mužem na ženě, vyskytují se i takové, kdy dochází k napadnutí rodičů dětmi. Je smutné, že při objasňování těchto trestných činnů vyjde často najevo, že k týrání docházelo již dlouho před zjištěním této skutečnosti.

Policie ČR si uvědomuje jak zásadní význam má v jejich práci prevence, a proto i v letošním roce proběhne několik akcí, které se zaměří především na mládež a pití alkoholu, chodce a majitele motocyklů. Na 19. červen je plánován již tradiční Den s policií, který se v tomto roce uskuteční na hřišti ASK již po sedmé.

Zajímavou myšlenkou je také vést majitele silných strojů, aby se sami podíleli na preventivních opatřeních, a to tím způsobem, že přijedou (nejlépe co v nejhojnějším počtu) na setkání motorkářů, které proběhne dne 8. června 2013 u Sloupsko-šošůvských jeskyní. Podle počtu zúčastněných se totiž bude odvíjet odpovídající počet metrů speciálních bezpečnostních svoditel určených právě pro tyto účastníky silničního provozu, která mohou velice razantně omezit možná zranění v případě pádu. Blanensko je dosud jediným okresem, kde se provádí testy tohoto druhu.

Jana Navrátilová