Od našich čtenářů: Chce to logiku

24. března 2013, ostatní, přečteno: 2851×

Vyšla jsem z budovy Městského úřadu v Blansku a zatlačila slzu. Ne radosti, ale vzteku. Míjela jsem totiž tablo s tvářemi našich zastupitelů. Oni rozhodli. Na příkaz ministerstva – nebo snad až Bruselu? Občane, mlč a zaplať! My jsme to odsouhlasili. Víš, že nejsou peníze, někde je vzít musíme.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

O co jde? O částku 540 Kč, kterou budu muset zaplatit. Nový poplatek v roce 2013 za komunální odpad coby vlastníkovi chaty, i když odpad již platím v Blansku za rodinný dům.

Mám tu smůlu, že zahrada leží v lokalitě Zborovce. Proč si stěžuji? Vždyť mohu dýchat vzduch nejen ve středu Blanska, ale i ve Zborovcích. Jaký je rozdíl mezi zahradou u rodinného domu a Zborovcích? Člověk normální by usoudil, že žádný. Ale nyní je – částkou 540 Kč.

Nejsem sociální případ. Zaplatím, jako všechno. Ale kde zůstala logika? Koho zajímá, že nenaplním za týden u rodinného domku ani 60litrový odpadkový pytel,

  • že existuje na zahradách sezona a od podzimu do jara zahrádkář „neprodukuje“
  • že těžko se mohu dlouhodobě rekreovat v místech , kde je jen přes léto užitková voda a to nejvíce v době, kdy prší
  • že rostlinný odpad zpracuji do kompostu
  • a to hlavní – popeláři na náš zborovecký kopeček mezi zahradami vůbec nevyjedou

Nebude mě někdo nutit, abych si odpad užila a musela ho něco kolem 500 metrů snášet dolů k nějakému sběrnému místu? To bych snad musela odnášet kameny ze skalky.

Teď abych se bála, zda někdo v horlivosti neobnoví třeba z doby panování Habsburků – Leopolda 1. z r. 1676 povinnost platit daň z komínu? My tam také jeden máme. To by bylo peněz do kapsy! Raději neuvádím další, aby se toho někdo nechytil.

Jarmila Stošková