ZŠ Dvorská připravuje cyklistický kroužek

3. března 2013, sport, přečteno: 3997×

Na besedu do ZŠ Dvorské zavítal v únoru známý velocipedista Josef Zimovčák. Jeho návštěva měla hned dva důvody – jednak seznámit děti s projektem „Na kole dětem“ a také propagovat cyklistiku, kterou škola od letoška zavádí ve formě kroužku pro děti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Od roku 2010 probíhá vždy začátkem léta veřejná cyklotour „Na kole dětem“ napříč Českou republikou. „Jedná se o jedinečnou akci, která se svým charakterem a mezinárodním rozsahem zařadila mezi významné sportovní projekty na podporu onkologicky nemocných dětí. To je největší vítězství, které se mně za dvacet let povedlo, v rámci ježdění na vysokém kole někomu pomáhat,“ představuje svůj projekt Josef Zimovčák.

Dětem se snaží lehkou formou naznačit, jak vypadá onkologické dítě, že se jedná o závažnou a zákeřnou chorobu. Cílem je upozornit na to, že pohyb jako takový je nejlepší prevencí na všechno. Za peníze, které v rámci cyklojízdy získá, platí rekondiční pobyty těm dětem, které jsou přeléčené. To pomáhá i rodinám, pro něž to znamená snadnější vstup do nového života.

V roce 2013 startuje již 4. ročník Na kole dětem. Peloton cyklistů v čele s Josefem Zimovčákem vyrazí na desetidenní cyklojízdu. Přidat se může každý – na kousek, na jednu etapu nebo celou trasu. Aktivně se zúčastnit cyklotour 2013 a  přispět dobrovolným startovným do kasičky Na kole dětem můžete i vy. 9. etapa povede z Bruntálu přes Boskovice a Blansko do Brna. Podrobnosti najdete na stránkách projektu Na kole dětem.

„Do školy si tradičně zveme významné sportovce. Tentokrát jsme chtěli pomoci náboru do nového cyklistického kroužku pana Bezdíčka a takovouto zajímavou formou jízdu na kole přiblížit,“ nastínil ředitel ZŠ Dvorské Dušan Krumnikl, proč tentokrát pozvali do školy Josefa Zimovčáka.

Josef Zimovčák v ZŠ Dvorské

Nový cyklistický kroužek, který zahájil činnost již 6. února, není omezen jen na žáky ze ZŠ Dvorské, ale mohou se přihlásit děti z celého města. Od tohoto data se zájemci schází každou středu v 16:00 hodin ve velké tělocvičně ZŠ a MŠ Dvorská, kde trénují do té doby, než počasí umožní vést tréninky venku. Aktuální informace najdete na stránkách rcteam-cz.webnode.cz, napsat můžete také na e-mail rcteambk@email.cz.

A čemu konkrétně se děti v kroužku věnují? „Zaměřený je na cyklistiku a lyžování, které pokládám za perfektní zimní doplněk pro cyklistiku,“ říká trenér Martin Bezdíček. Navázat chce na dlouholetou tradici cyklistiky v Blansku. Na úspěchy týmu TJ ČKD Blansko i dobu od roku 1993, kdy se jezdilo  pod Sokolem Blansko a kde sám tento sport zakládal a posléze pod MTB racing teamem Blansko do roku 2000 provozoval.

Cílem je MTB a rychlostní cyklistika pro děti od 6 do 15 let a Road Cross team pro děti nad 15 let. Smělé plány má do budoucna, kdy by se měla jezdit i kategorie Elite. Stejně tak má dojít k obnovení závodů MTB i některého ze seriálů závodů výhradně pro děti a mládež. Vše bude záležet na zájmu dětí a podle jejich počtu se také upraví program kroužku a tréninky.

Není vyloučeno, že ve spolupráci se školou vznikne sportovní třída a tým bude úzce spolupracovat s TJ Favorit Brno a SCM Brno.

Stanislav Mrázek