Boris Hlavica: Austrálie v mých očích

5. dubna 2013, kultura, přečteno: 2862×

Vernisáž fotografické výstavy Borise Hlavici proběhla na Zelený čtvrtek 28. března 2013 v Malé výstavní síni blanenského zámku. Úvodní slovo pronesl Jiří Florián, v kulturním programu pak vystoupil saxofonista Radim Hanousek. Tuto ojedinělou výstavu, která se koná za podpory Jihomoravského kraje, lze zhlédnout do 5. května 2013. 

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Boris Hlavica se narodil v roce 1950 v Brně a od roku 1968 žije v Austrálii. Když v deseti letech objevil alchymii černobílé fotografie, rozhodl se, že bude fotografem. Vystudoval na Královském Melbournském Institutu Technologie (RMIT, dnes součást Melbournské univerzity). Během studií pracoval jako industriální fotograf a brzy po získání diplomu z umělecké fotografie dostal nabídku od reklamní společnosti. Nakonec měl více než 15 let svůj vlastní ateliér pro reklamní a komerční fotografii.

V roce 2003 však vyhrálo vábení australského vnitrozemí. Posledním impulsem byla atraktivita Broken Hillu na dalekém severozápadu Nového Jižního Walesu. Pro milovníky aut s pohonem všech kol (4WD) je Broken Hill centrem suché zóny a pouští Austrálie. Jedinečný charakter města, jeho obyvatel a okolí vystačí na celoživotní fotografování. Boris Hlavica má za sebou mnoho výstav a získal řadu ocenění.

Boris Hlavica

Sám autor o sobě říká:

„Během let cestování po australském vnitrozemí jsem začal vnímat krajinu nejenom jako krásné barvy, tvary, textury a světlo, ale také jako krajinu, která je po tisiciletích manipulována lidmi. Především v posledních dvou stoletích.

Moje práce vyjadřují mé pocity vyvolané krajinou. Jde o efekt krásy, prostoru, času a historie.

Některé práce jsou vytvořeny krajinou samou, jiné jsem upravil ve Photoshopu, abych vyjádřil co nejlépe své zkušenosti a pocity. Je to nekonečný zájem.“

Výstava potrvá do 5. května 2013.

Jana Navrátilová