Chystáte se na dovolenou do zahraničí s dětmi?

4. dubna 2013, zprávy z MěÚ, přečteno: 3334×

V červnu loňského roku vstoupily v platnost nové podmínky pro cestování do zahraničí, které vycházejí z nařízení EU o pohybu osob platného pro všechny členské země EU. Podstatnou změnou vyplývající z tohoto nařízení je fakt, že skončila možnost cestování dětí zapsaných v cestovních pasech rodičů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

V letošní letní sezoně platí povinnost každé osoby prokazovat se při cestách do zahraničí vlastním platným cestovním dokladem (občanským průkazem či pasem). To platí také při cestách po zemích EU či Schengenu.

Obecně platí následující pravidla:

  • Pokud cestujete do jiné země Schengenu či EU, stačí vám platný občanský průkaz. To platí i pro vaše děti, občanský průkaz mohou mít od 01.01.2012 i děti mladší 15ti let, prakticky od narození (správní poplatek je 50 Kč).
  • Pokud cestujete do země mimo EU, potřebujete platný cestovní pas pro Vás i pro Vaše děti. Zvláštním případem je cestování na občanský průkaz například do Chorvatska.

Občanský průkaz obecně není podle českých zákonů cestovním dokladem umožňujícím cestování do zemí mimo EU. Některé státy, jmenovitě Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Chorvatsko, Makedonie a Srbsko, přesto umožňují občanům České republiky vstup a pobyt i s platným občanským průkazem.
Cestování do těchto zemí např. autem nebo autobusem pouze s občanským průkazem jsou však na vlastní riziko. Cesty z českých mezinárodních letišť jsou možné pouze s cestovním pasem.

Aktuální informace lze najít na stránkách ministerstva vnitra a ministerstva zahraničních věcí.

Pokud potřebujete nový doklad, můžete si ho vyřídit na Městském úřadě v Blansku, odboru vnitřních věcí. Přehled úředních hodin a dní, s možností objednat se na konkrétní hodinu, naleznete na webových stránkách města Blanska www.blansko.cz.