Paní profesorce s láskou

10. dubna 2013, ostatní, přečteno: 3201×

Blanenské gymnázium disponovalo vždy mimořádně kvalitním profesorským sborem. Jednou z jeho členek byla Marie Habešová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Studovala na dívčím Masarykově gymnáziu v Brně, po jeho zrušení a převedení do Blanska na něm pokračovala. Na filozofické fakultě absolvovala obor český a ruský jazyk, který pro ni zvolila přijímací komise. Do zaměstnání, jež se stalo jejím celoživotním posláním, nastoupila na blanenské gymnázium a zůstala mu věrná.

Byla třídní v deseti třídách. Díky empatii, citlivosti a ochotě naslouchat se svými žáky řešila nejen studijní záležitosti. Své hodiny ozvláštňovala o atraktivní informace, které v učebnicích nenašli a najít ani nemohli. Vedla 30 let recitačně hudební soubor Carmina, který se veřejnosti představil 60 pásmy. Zájem a láska k poezii ji přivedl do poroty Literární soutěže Františka Halase.

Po odchodu do důchodu ještě tři roky vyučovala na boskovickém gymnáziu (češtinu, francouzštinu a dějiny umění), na střední zdravotnické a ekonomické škole. Zde vedla studentské časopisy, organizovala pro své žáky zájezdy do divadel, napsala skripta „Pohledy do dějin umění“. Že může i důchodce zůstat aktivní, předvedla jako členka občanského výboru, kde se s ostatními v devadesátých letech zasadila o zastavení rozšiřování Lachemy.

Merie Habešová

Měla štěstí při výběru partnera, s nímž už oslavili více než padesát let společného života. Miroslav Habeš ji podporoval ve všech aktivitách, stál jí po boku v dobách dobrých i zlých. Společně vedli od konce 80. let do r. 2000 Klub přátel hudby, dodnes – především na půdě blanenského muzea, přednášejí o svých zajímavých cestách do zahraničí, organizují zájezdy na koncerty vážné hudby v Brně.

Život paní profesorky by vydal na román. Nikdy se nepřízni osudu nepoddala. Stále si se svým manželem zahrají – ona na klavír, on na housle – oblíbená dueta, čte, překládá, cestuje, pravidelně navštěvuje divadelní studio JAMU Marta, kde je známá svými kritikami. Potkáte-li ji, divíte se, kde se v té drobné ženě tolik energie bere. Žene ji láska k lidem, schopnost naslouchat jim, ochota věnovat svůj čas pro dobrou věc, touha neustále se učit.

Přeji s obdivem a za všechny studenty, známé a přátele paní profesorce k jejím dubnovým osmdesátinám hodně zdraví, elánu a touhy po poznávání.

L. Čepová