Řidiči si nechali měřit skla

30. května 2013, tiskové zprávy, přečteno: 2677×

Po roce si v sobotu 25. května opět mohli řidiči v Blansku a Boskovicích zjistit, zda mají dostatečně propustná skla na svých autech. Policisté pro ně totiž uspořádali preventivní akci, kde jim speciálním měřičem propustnost skel změřili.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Na akci přijeli jednak ti řidiči, kteří věděli, že mají na sklech fólie a nebyli si jisti, jak propustné jsou. „Vloni jsem akci proměškal, ale vím, že tam na sklech něco nalepené je, tak jsem přijel dnes,“ uvedl například jeden z řidičů v Blansku. Jiný zase přijel s autem rodičů, které si koupili jako ojeté. „Chtěli vědět, zda by se nedostali do problémů na stanici technické kontroly nebo v případě, že by je zastavili policisté,“ řekl.

měření propustnosti skla

Přední sklo na autě musí splňovat nejméně 75procentní propustnost, skla ve předních dveřích u řidiče a spolujezdce pak 70 procent. Pokud tomu tak není, hrozí řidiči pokuta až do dvou tisíc korun. Během preventivní akce, na kterou přijelo asi 35 řidičů, však policisté sankce neudělovali. Porušení řešili domluvou s tím, že řidiči přislíbili, že nedostatky na autech odstraní. Rekordmanem akce byl řidič osobního auta značky Citroën, který měl propustnost na bočním okně pouhých 18 procent.

text a foto: por. Mgr. Iva Šebková
Policie ČR, ÚO Blansko-Vyškov