Místostarosta města Blanska Jiří Crha zve na Půlmaraton Moravským krasem

26. června 2013, sport, přečteno: 3568×

Půlmaraton Moravským krasem je závod, u nějž se pořadatelé snaží, aby to byl velký jak sportovní, tak i kulturní den ve městě Blansku. Co zůstalo stejné a co nového letos tento blanenský běžecký svátek přesahující hranice okresu i kraje nabídne? Na to nám odpovídá místostarosta Jiří Crha, který má nad akcí záštitu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Půlmaraton se měl konat vždy první neděli v září, ale letos je tomu jinak. Proč?

V letošním roce se nebude konat, tak jak jsme vždy říkali, první neděli v září, ale posunuli jsme konání na sobotu 31. srpna, a to zejména na žádost mnoha běžců, kteří sem dorazí z daleka a moc se jim zde líbí nejen trať, ale celé okolí. Říkali, že kdyby byl závod v sobotu, tak by se zde třeba zdrželi. Tak jsme jim v tom vyhověli a uvidíme. Druhý den je volno, třeba dojde k tomu, že zde lidé zůstanou a bude to pro město celkové oživení.

Co přináší letošní ročník nového oproti předchozím rokům?

V letošním ročníku je novinka, a to start dětí do 5 let s rodiči a potom děti 6–7 let bez rodičů. Obecně jsou připraveny dětské běhy a chtěl bych na ně pozvat všechny rodiny z Blanska. Jednak na Běh městem, který je pro všechny, a pak bychom chtěli podchytit, aby to byl takový svátek celých rodin, aby si zaběhali a potom se věnovali programu, který je připravený.

Co akce dětem a rodičům nabídne?

Jednak děti, které poběží, obdrží balíček, obsahující startovní číslo, tričko, pamětní list a nějakou sladkou odměnu. I to je pro děti motivace k účasti na běhu. V rámci celého odpoledne jsou pro ně připraveny různé atrakce, skákací hrad, megatrampolína, tvořivá dílna apod. Pro rodiče je doprovodný kulturní program, např. koncert skupiny Turbo.

místostarosta Jiří Crha – běh městem
Místostarosta Jiří Crha se stejně jako loni zúčastní Běhu městem na 2,4 km.

Bude start Půlmaratonu naplněný podobně jako v minulém roce?

Co se týká vlastního půlmaratonu, tak v loňském roce běželo téměř tisíc běžců, což je výborná účast. K dnešnímu dni (11.06.) je zaregistrováno asi 650 běžců, což je zhruba o dvě stě běžců víc než loni touto dobou. Vůbec nemám obavy o hlavní závod. Ten bude asi navštíven ještě víc než v loňském roce a předchozích ročnících. Chtěl bych ale hlavně pozvat všechny – mládež, děti i rodiče – na dětské běhy a na start Běhu městem na 2,4 km.

Vy sám poběžíte opět Běh městem?

Když někdo vyzývá k běhání a sám neběhá, tak je to takové podivné. Poběžím běh 2,4 km. Přiznám se, že si zahrávám s myšlenkou, že bych chtěl běžet půlmaraton. Od doby, kdy jsme závod začali dělat ve vět­ším tak, aby se z něho stala akce, která má nadregionální význam a byla to sportovně-kulturní akce, jsem si říkal, že by bylo dobré, abych sám půlmaraton zkusil běžet. Rok od roku si slibuji, že příští rok začnu trénovat a zkusím to. Nyní jsem se dostal do fáze, že jsem opravdu začal trénovat, ale na tento ročník to ještě stačit nebude, ale určitě to zkusím příští rok. Letos poběžím trasu 2,4 km.

Snaha dostat Půlmaraton Moravským krasem do některého ze seriálu závodů stále trvá? Jak je toto daleko?

Ta představa tu pořád je. Abychom byli úspěšní a dostali náš Půlmaraton do některého seriálu závodů, musí se dostatečně zpopularizovat. Myslím se, že to má právě stoupající tendenci. Běžci o nás mluví, máme odezvu, že je to nádherná trať, dobře se jim zde běhá a navíc v krásném prostředí. Teď nastává ta chvíle, kdy by se mohlo začít vyjednávat o zařazení závodu. Cílem by mělo být dostat ho do seriálu mistrovství republiky. O to se snažíme ve spolupráci s občanským sdružením Sportuj s námi, které organizuje tento závod.

Za rozhovor poděkoval S. Mrázek